25 april 2024
måndag, 17 mars 2014 20:00

Stockholm beslutar om 1 842 bostäder

Skrivet av 
alt

Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande.

 

alt

Lotta Edholm (FP), skolborgarråd.

 

alt

Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd.

 

alt

Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.

 

Igår presenterade Alliansens gruppledare i Stockholms stad ett omfattande bostadspaket för allmännyttan. Det är stadens tre bostadsbolag som ska bygga 1 842 lägenheter i tio olika markanvisningar belägna i Västerort, Söderort och City. Med anledning av det stora antalet lägenheter kommer en extra Exploateringsnämnd hållas den 3 april.

 

– Stockholms stad har tre välskötta bostadsbolag med stark ekonomi och muskler att bygga bostäder omgående. Tillsammans med privata aktörer kommer staden att bygga 140 000 bostäder fram till 2030. Vi menar allvar med bostadsbyggandet och det gäller även allmännyttan, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande.

 

Av de totalt 1842 lägenheterna ska Familjebostäder bygga 835, Svenska Bostäder 657 och Stockholmshem 350.

 

– Vi ska inte bara bygga mycket, vi måste även bygga bra. Stockholms stad ska använda sina bostadsbolag till att bygga lägenheter av hög kvalitet, både arkitektoniskt och boendemässigt. Med hjälp av våra egna bostadsbolag kan vi se till att stadens bostadsbestånd har olika upplåtelseformer, säger Lotta Edholm (FP), skolborgarråd.

 

Familjebostäders hus planeras i området Årstafältet södra (180 hyresrätter), i Svedmyra (240 studentbostäder), Hornsberg, Kungsholmen (85 hyresrätter), Magelungens strand, Farsta (200 hyrerätter) samt Dalarö 1, Väddö 1, Farsta 2:1 (130 hyresrätter).

 

Svenska Bostäders markanvisningar finns i Årstafältet södra (180 hyresrätter), Grimsta (27 hyresrätter), Råckstavägen och Bergslagsvägen (300 tillfälliga hyresbostäder enligt Svenska Bostäders koncept ”Snabba hus”) samt Bromstensgluggen (150 hyresrätter).

 

– Det är mycket glädjande att kunna presentera ett sådant omfattande tillskott till allmännyttan. Att vi ser till att det byggs snabba bostäder enligt konceptet ”Snabba hus” tycker jag är extra viktigt, säger Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd.

 

Slutligen har Stockholmshem fått anvisningar om 200 hyresrätter i Sambandet i Bagarmossen-Skarpnäck och för 150 hyresbostäder i Mariehäll-Karslbodavägen.

 

– Tack vare tunnelbaneutbygganden klarar vi av att bygga allmännyttiga bostäder i attraktiva och kollektivtrafiknära lägen. På så sätt skapar vi en tätare och miljövänligare stad som gör stockholmarna mindre beroende av bilen, säger Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.