8 maj 2024
måndag, 28 april 2014 18:06

Världsnyhet: Studentbostäder i kerambetong

Skrivet av 
alt
Flygbild över nya Campus Björksätra.

 

alt

Nu färdigställda entréer.

 

alt

Rumsinteriör i studentbostaden om 25 kvm.

 

alt

Ett badrum i Campus Björksätra.

 

alt

Köket i studentbostaden.

 

alt

Borgarrådet Regina Kevius och byggherren Christer Wallensteen kramades.

 

alt

Byggherren Christer Wallensteen från DAPstockholm.

 

alt

Jan-Olof Edgar, senior partner  från modulleverantören Soleed Sweden.

 

alt

Fyra till fem moduler om 3 x 8,5 meter levereras nu varje vecka till Björksätra.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Arkitekten DAPstockholm och Soleed/Projektengagemang menar att de 280 studentbostäderna i Björksätra, i södra Stockholm, som nu produceras i kerambetong (keramisk betong) är en världsnyhet. DAPstockholm med vd Christer Wallensteen och Soleed med senior partner Jan-Olof Edgar, menar att det inte har skett tidigare.


Nyheten är att de prefabricerade studentbostäder fraktas helt färdiga från fabrik i Eksjö. Fasadelementen med kerambetong är utmärka eftersom de är endast 25 mm i tjocklek, jämfört med en normal betongfasad som är cirka 250 mm i tjocklek.

 

Den betong som används av Soleeds bär en utvecklad version av den typ av betong som kallades Pantheon. Soleeds kallar den för kerambetong med tanke på dess täthet, högre styrka och hållbarhet jämfört med normal betong.

 

Fördelarna med högpresterande kerambetong jämfört med traditionell betong är enligt Soleed:

1. Hög beständighet medför att konstruktionen har låga underhållskostnader. 2 Starkare, vilket innebär tunnare betong och plats för mer värmeisolering. 3. Mindre mängd betong är lika med mindre miljöpåverkan och lägre vikt. Kerambetong motstår brand i minst 90 min, vilket är maximalt normkrav. 4. Kerambetong saknar kapillärporer, vilket innebär hög frostbeständighet och minimal karbonatisering och nedbryting.

 

En annan nyhet att arkitekten DAPstockholm inte bara ritat och designat de färdiga modulerna i Björksätra. DAPstockholm är även byggherre som finansierar byggnationen av totalt 420 planerade studentbostäderna om vardera 25 kvm, varav 280 nu har byggstartats i en första etapp.

 

Campus Björksätra är beläget vid den nedlagda skolan i kvarteret Tankebyggarorden, nära Sätra T-bana. Under 2012 fattade fastighetsnämnden i Stockholm ett beslut om rivning av lokalerna inom fastigheten med syfte att bereda plats för tillfällig bebyggelse med studentbostäder tills fastigheten kan planläggas för permanent bebyggelse. I anslutning till området går en kraftledning som ska ersättas av en marklagd ledning under år 2018. Tills dess har DAPstockholm fått tillstånd att bygga totalt 420 tillfälliga studentbostäder med hyresrätt för studenter och gästforskare på KTH.

 

– Vid Stockholms universitet och högskolor utbildas framtidens arbetskraft. Behovet av studentbostäder är stort och att bygga både snabbt och med kvalitet är något som vi tar på stort allvar. Jag är väldigt glad över den spännande lösning som presenteras här på Campus Björksätra, sa stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), vid byggstarten idag.

 

– Lösningen har stor potential och skulle kunna användas på många platser i Stockholm för att möjligöra attraktivt studentboende till en rimlig kostnad. Istället för att mark där bostäder kan byggas ska stå tom så möjliggör modullösningen att marken istället kan används till bostäder, sa Christer Wallensteen, vd, DAPstockholm.

 

Stor vikt har lagts på arkitektur och design. De nya lägenheterna har skräddarsydd inredning med polerat betonggolv, del av väggar är klädda i träpanel. Kök och badrum har specialritad inredning. När kraftledningen är markförlagd kan ytterligare bostäder byggas. Modulerna kan också flyttas och staplas på varandra vilket gör att bostäderna kan förändras efter rådande förutsättningar.

 

I en kommentar kan sägas att ett snabbt och effektivt byggande av studentbostäder i moduler verkar vara framtidens melodi för den växande universitetshuvudstaden Stockholm. Att kunna frakta 20 bostäder som två moduler på en långtradare med ett släp är lysande. Varje modul är 3 meter bred och 8,5 meter lång. Därtill är modulsystemet även kostnadseffektivt. Vad det kostar vill inte Christer Wallensteen på DAPstockholm säga i nuläget, men på hans tonfall låter det som att priset på en färdigproducerad bostad är lågt.

 

Nu är 32 bostäder inflyttningsklara om några veckor. Till sommaren 2015 ska 280 bostäder vara klara och under år 2016 ska vid en permanentering totalt 420 lägenheter i det nya Campus Björksätra, nära T-bana Sätra, vara färdigställda.

 

Allt har bara tagit 1,5 år. Det är bara att hoppas att modulsystemet med kerambetong lockar till efterföljd för bolag som bygger studentbostäder, som exemplevis Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, Svenska Bostäder och Byggvesta.

 

Studentbostadsbristen är stor i Stockholm.