Skriv ut denna sida
torsdag, 08 maj 2014 18:07

Högre hyresintäkter för Akelius Residential

Skrivet av 
alt

Pål Ahlsén,vd Akelius Fastigheter.

 

Akelius Fastigheter AB, som i dagarna byter namn till Akelius Residential AB, redovisar ett kvartalsresultat om 255 Mkr. Hyresintäkterna steg med 20 procent, för jämförbara fastigheter var ökningen 5,1 procent. Ökningen tillskrivs bra lägen i storstäder samt uppgradering av lägenheter till First Class. Även driftsöverskottet för jämförbara fastigheter ökade med 5,1 procent. Det nya namnet tydliggör fokus på bostäder och visar att Akelius är ett internationellt bolag med tillgångar i fyra länder.

 

Under perioden investerade Akelius Residential fastigheter för 2 620 Mkr, varav 2 125 Mkr avsåg köp av fastigheter i England av ett systerbolag till Akelius Residential AB. Övriga köp, 495 Mkr, avsåg fastigheter i Tyskland. Investeringar i fastigheter genomfördes för 277 Mkr, varav 152 Mkr avsåg uppgraderingar till First Class. Fastigheternas värdeökning blev med 404 Mkr, motsvarande 0,9 procent, och berodde främst på ökade hyresintäkter.

 

Under första kvartalet såldes även fastigheter för 95 Mkr, vilket var 2,9 procent högre än marknadsvärdet vid början av perioden. Direktavkastningskravet för hela fastighetsportföljen var 4,74 procent, vilket är en oförändrad nivå jämfört med början av perioden.

 

Marknadsvärdet på fastigheterna var 47,3 Mdr kr, där bostäder svarade för 95 procent av värdet. LE

Senaste från Redaktionen