3 maj 2024
måndag, 19 maj 2014 16:01

Hemfosa köper av Akademiska Hus i Sundsvall

Skrivet av 
alt

Mittuniversitets och Engelska skolan lokaler ligger vackert i Sundsvall.

 

Akademiska Hus har tecknat avtal med Hemfosa om försäljning av fastighetsbeståndet i Sundsvall, som består av cirka 33 000 kvm. Det underliggande fastighetsvärde är 582 Mkr. Största hyresgäst är Mittuniversitetet, övriga större hyresgäster är Internationella Engelska skolan och SCA Research.

 

Efter det aktuella förvärvet äger Hemfosa cirka 92 000 kvm uthyrningsbar area i Sundsvall.

 

Förvärvet beräknas ge en positiv effekt på Hemfosas intjäningskapacitet om cirka 20 Mkr på årsbasis. Tillträde sker den 2 juni 2014.

 

– Förvärvet av Mittuniversitetets och Engelska skolans lokaler i Sundsvall är i linje med Hemfosas strategi att växa inom segmentet samhällsfastigheter. Vi ser fram emot att utveckla området ytterligare tillsammans med hyresgästerna, säger Jens Engwall, vdför Hemfosa Fastigheter AB.

 

– Vi är mycket nöjda med överenskommelsen. Hemfosa är sedan tidigare etablerade på Sundsvallsmarknaden och har en långsiktig syn på fastighetsägande, och vi är övertygade om att de kommer att utveckla fastighetsbeståndet på ett framgångsrikt sätt i samarbete med hyresgästerna, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus Region Norr.

 

Fastigheterna som nu säljs är Åkroken 1 och Västhagen 1. Leimdörfer har varit rådgivare till Akademiska Hus i försäljningen. Hemfosa tillträder den 2 juni 2014.

 

Hemfosa är ett svenskt fastighetsbolag med ett bestånd som har en balanserad geografisk spridning och hög andel samhällsfastigheter med stat och kommun som största hyresgäster. Detta ger stabila intäktsflöden och god direktavkastning.

 

Samtidigt ska Hemfosa skapa värde genom att aktivt delta i transaktionsmarknaden. Bolaget äger kommersiella fastigheter i Sverige med ett totalt fastighetsvärde om cirka 18,5 Mdr kr, inklusive bolagets andel av fastighetsvärdet i samägda bolag. Bolagets aktie är noterad på NASDAQ OMX Stockholm Mid Cap sedan den 21 mars 2014.