3 maj 2024
måndag, 19 maj 2014 16:43

Optimal/Wester+Elsner skapar perfekt stadsdel

Skrivet av 
alt

Optimal och Wester+Elsner Arkitekter designar nu Den perfekta stadsdelen.

 

I takt med att inflyttningen till städerna ökar, kommer det ökade bostadsbyggandet att påverka våra stadsdelar i stor utsträckning. Detta har Optimal och Wester+Elsner Arkitekter tagit fasta på och presenterar nu ett förslag på hur en stadsdel bör vara konstruerad för att maximera boendeservicen. Företagen har tagit utgångspunkt i att handel och tjänsteutbud är viktiga drivkrafter i stadsutveckling.

 

– Vi funderar dagligen på hur man utvecklar en stadsdel på ett bra sätt, så att man får med såväl intresse, kunskap och inflytande från olika byggherrar, bostadsrättsföreningar och planerare. Tyvärr ser vi alltför ofta att handel och service hanteras väl slentrianmässigt i planarbetet. Därför vill vi med vårt material sätta fokus på rätt saker, säger Dominika Andrae, seniorkonsult på Optimal.

 

– Tillsammans har vi samlat ett antal av de viktigaste förutsättningarna och frågorna som måste tas om hand för att skapa fungerande handel säger Anna Du Rietz, arkitekt på Wester+Elsner. När vi gör det kan vi skapa fungerande stadsdelar med liv och rörelse. Råden är väldigt handfasta och kan användas var man än arbetar, säger Anna Du Rietz, arkitekt på Wester+Elsner.

 

Frågorna närmar sig problemställningen ur handelsperspektivet i en bred mening, där man också räknar in service och andra verksamheter som finns i byggnadernas bottenvåningar.