4 maj 2024
tisdag, 20 maj 2014 09:16

JLL köper Tenzing

Skrivet av 
alt

Från vänster: Daniel Gorosch, vd JLL Sverige och Tom Lindahl, vd Tenzing.

 

I en affär köper det internationella konsulthuset JLL svenska Tenzing. I ett samtal med Tom Lindahl, vd Tenzing, säger han att parterna har kommit överens om att inte kommunicera köpeskillingen. Det betyder även att de nuvarande minoritetsägararna i Tenzing, som är AB Arvid Svensson samt ett dotterbolag till Stefan Perssons Ramsbury, säljer sina ägarandelar om totalt 15 procent.

 

Inför samanslagningen blir Tenzings nuvarande vd Tom Lindahl Head of Capital Markets för JLL Sverige och han menar att JLL därmed är Sveriges största aktör inom kvalificerad fastighetsrådgivning.

 

– Tenzings lokala kunnande i kombination med JLL:s internationella tyngd blir en oslagbar kombination för våra kunder, säger Daniel Gorosch, vd för JLL i Sverige.

 

Han fortsätter:

– Den svenska marknaden är idag volymmässigt den fjärde största investeringsmarknaden i Europa, Mellanöstern och Afrika. När JLL som idag är aktiva på 70 marknader världen över går samman med svenska Tenzing skapas en mångfacetterad marknadsledare. Genom sammanslagningen kan vi nu ännu bättre möta våra kunders nuvarande och framtida behov. Som chef för den svenska verksamheten är jag mycket stolt över att vi slår ihop våra styrkor. JLL:s målsättning är alltid att vara den ledande aktören på de marknader vi verkar på och Tenzings kreativitet, kombinerat med JLL:s nätverk och tillgång till internationellt kapital, skapar en mycket vass kombination för våra kunders affärer.


– Jag ser verkligen fram emot att leda Capital Markets inom JLL Sverige. Ett redan starkt nätverk blev just ännu starkare och denna kunskap om investerare och marknadstrender vet jag kommer att vara bra för våra kunder. Roligt att vi nu får ett ordentligt fotfäste i Västsverige och Göteborg där JLL framgångsrikt har bedrivit verksamhet, säger Tom Lindahl, ny Head of Capital Markets för JLL Sverige.

JLL i Sverige består nu av totalt av 70 anställda, varav 35 är verksamma i affärsområdet Capital Markets. JLL:s svenska affär med Tenzing innebär att den närmaste tiden blir en integrationsfas där verksamheten inom Capital Markets bedrivs under namnet JLL Tenzing Capital Markets.

 

Internationellt har JLL (NYSE: JLL) verksamhet i fler än 1 000 städer i 70 länder. LaSalle Investment Management är en av världens största och mest diversifierade fondförvaltningsverksamheter med ett förvaltat kapital på 47,0 miljarder dollar.

 

Parterna räknar med att integrationen är fullbordad vid årsskiftet, då företagen kommer att sitta i gemensamma lokaler.

 

I en kommentar kan sägas att affären är ett exempel på den allt starkare fusionsvågen i världen, eftersom ”One more time: International business is a global competition.” SF