30 april 2024
onsdag, 21 maj 2014 19:21

Masthusen först med miljöklassad stadsdel

Skrivet av 
alt

I Masthusenområdet i Västra Hamnen, Malmö, planeras 18 kvarter med drygt tusen bostäder och ytterligare 30 000 kvm kommersiella lokaler.

 

Stadsdelen Masthusen i Malmö, som utvecklas av Diligentia, har nu fått sin certifiering enligt systemet Breeam Communities.

 

– Det är den första stadsdelen i Norden som hållbarhetsklassas enligt systemet Breeam. Genom detta gör vi skillnad och påverkar stadsutvecklingen i rätt riktning, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef på Diligentia.

 

Programmet för området Masthusen innehåller en stor mängd olika krav på hur området och husen ska byggas. Det handlar till exempel om hur mycket energi byggnaderna får förbruka och om att byggnaderna själva ska producera egen energi med hjälp av till exempel solceller. Alla bostadshus ska även ha plats för odling på tak eller innergård. Området ska kunna stå emot regn och översvämningar i framtiden.

 

Arbetet har genomförts i samarbete med Riksbyggen, IKANO Bostad, Hökerum Bygg samt Malmö Stad. Alla förutsättningar och krav har samlats i ett hållbarhetsprogram som gäller för allt byggnadsarbete inom Masthusenområdet. I hela Masthusenområdet planeras 18 kvarter med drygt tusen bostäder och ytterligare 30 000 kvm kommersiella lokaler. Området ligger i Västra Hamnen på den gamla varvs-, Saab- och mässmarken.