1 maj 2024
söndag, 25 maj 2014 15:38

Högre rankning för svenska marknader

Skrivet av 
alt

Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige.

 

Enligt DTZ:s Fair Value Index fortsätter de europeiska fastighetsmarknaderna att erbjuda  intressanta investeringsmöjligheter. För hela Europa steg index till 74 första kvartalet 2014 mot 72 sista kvartalet 2013.

 

I Europa görs mätningen för 127 stycken marknader och resultatet Q1 2014 blev att 65 marknader klassades som ”heta” (underprissatta), 42 klassade som ”varma” (korrekt prissatta) och 10 som ”kalla” (överprissatta). Nio marknader nedgraderades detta kvartal, medan 11 marknader uppgraderades.

 

Exempel på uppgraderade marknader är kontorsmarknaden i Barcelona, Amsterdam och Köpenhamn som samtliga gått från ”varma” till ”heta”. Andra marknader, såsom kontorsmarknaderna i Stockholm och Marseille, gick från ”kalla” till att bli ”varma”.

 

– I Stockholm och Göteborg har kontorsmarknaden gått från ”kallt” till ”varmt” och fastighetsinvesteringar har blivit mer attraktiva i jämförelse med andra placeringar, säger Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige.
Hon fortsätter:
– Industri i Göteborg är fortsatt en ”het” marknad, vilket innebär att marknaden fortfarande anses vara underprissatt.

 

DTZ bedömer att efterfrågan på fastigheter kommer att vara fortsatt stark de kommande tolv månaderna. Stigande obligationsräntor kommer dock att minska möjligheterna till överavkastning från fastigheter. DTZ:s förväntning är att Fair Value Index i Europa gradvis kommer att sjunka i år.