2 maj 2024
onsdag, 28 maj 2014 17:05

100 lägenheter till hemlösa barnfamiljer i Malmö

Skrivet av 
alt

Anna Heide, CSR-chef, MKB.


Som en akut åtgärd satsar nu MKB Fastighets AB och Malmö stad tillsammans för att lösa problemet för 100 hemlösa barnfamiljer som idag bor i dyra, tillfälliga boenden. Under det närmaste året kommer 100 lägenheter från MKB att fördelas bland de hemlösa barnfamiljer som i maj 2014 bodde i dyra lösningar med låg kvalitet. Insatsen med de 100 lägenheterna är en engångssatsning.

 

– Det här är helt vanliga lägenheter, men väl anpassade till barnfamiljer eftersom det är den gruppen vi riktar oss till. Det innebär till exempel lägenheter med bra rumsfördelning och barnvänlig utemiljö. säger Anna Heide, CSR-chef, MKB.

 

Drygt hälften av de hemlösa i Malmö hade kunnat få ett eget hyresavtal och klarat sitt boende utan stöd från socialtjänsten om det vore balans på bostadsmarknaden. De flesta barnfamiljer utan egen bostad hör till den gruppen. Det socialtjänsten kan hjälpa familjerna med är till exempel hotell eller vandrarhem.

 

Särskilt för barnens skull är det av mycket stor vikt att de så snabbt som möjligt får ett tryggt och stabilt boende. Täta adressbyten och brutna kontaktnät leder ofta till försämrade skolresultat och försvårar kamratrelationer och fritidssysselsättningar. Familjer i tillfälliga boenden är i riskzonen för att utveckla en social problematik.

 

– Barn i tillfälliga boendelösningar har det inte bra och kostnaderna tar resurser från andra verksamheter. För en tvåbarnsfamilj kan vi, beroende på var de bor, i snitt göra en besparing mellan 20 000 och 30 000 kr per månad om familjen flyttar till en lägenhet. Då får också barnen ett boende som möjliggör ett vanligt vardagsliv med lek, läxläsning och fritidsaktiviteter, säger Birgitta Vilén Johansson, välfärdsdirektör på stadskontoret, Malmö stad.