24 april 2024
söndag, 01 juni 2014 16:32

NCC bygger ny scen åt Cirkus

Skrivet av 
alt

Den nya byggnaden kommer att rymma två foajéplan, vilket även ger mer komfort till publik som besöker shower i huvudbyggnaden. Via glasentrén får publiken tillgång fler toaletter och garderober, tre barer och en restaurang med enklare mat. Bild: White.

 

NCC bygger till Cirkus på Djurgården i Stockholm med ett scenhus med en mindre scen och 750 åskådarplatser. Ordern är värd 95 Mkr. Det nya scenhuset, Zinkhuset, ritat av White arkitekter, blir en kontrast, som inte ska liknas med Cirkus hus från 1891.

 

När den nya scenen står klar 2015 ska den spegla nutiden och samtidigt harmoniera med sin kulturhistoriska huvudbyggnad.

 

Det runda zinkhuset, om 2 100 kvm, ska komplettera stora scenen med förställningar året runt och redan nu är den nya scenen fullbokad fram till våren 2017.

 

– Det är med stolthet vi bygger till en av Stockholms mest kända och kulturhistoriskt viktiga byggnader. Vårt mål är att bygga en så gedigen och funktionell byggnad att den kan matcha det drygt 120-åriga Cirkus de kommande hundra åren, säger Hans Ingvarsson, affärschef på NCC.

 

NCC bygger även en 500 kvm stor glasentré som binder samman det nya och gamla huset. Därmed rivs den nuvarande entrébyggnaden från 1997 och huvudbyggnadens vänstra fasad åter blir synlig genom den nya entréns ofärgade glas. Vid ingången läggs en permanent ”röda mattan” av fiberoptik som kan varieras i många färger.  

 

– Som Nordens största privatteater behöver vi intäkter hela året. På den mindre scenen kan vi ha föreställningar året runt. Dessutom är efterfrågan på scener stor och redan innan bygget ens startat är den nya scenen fullbokad till och med våren 2017, säger Palle Gustavsson, vd för Cirkus.