4 maj 2024
måndag, 02 juni 2014 17:15

Leimdörfer rådgivare i finländsk storaffär

Skrivet av 
alt

Erik R. Eliasson, Partner och CEO Leimdörfer.

 


Leimdörfer har varit rådgivare åt den holländska pensionsfonden APG vid köpet av 22,8 procent av det privata finska bostadsfastighetsbolaget SATO från finska pensionsjätten Varma. SATO har 24 000 lägenheter och fastigheter för över 21 Mdr kr (2,4 miljarder euro), vilket betyder att det underliggande fastighetsvärdet i affären är omkring 5 Mdr kr.


Affären är den i särklass största i Finland i år och landets fjärde största fastighetstransaktion någonsin.

 

– Vi är stolta över att fått förtroendet att vara rådgivare åt APG som med över 3 200 Mdr kr i tillgångar är en av världens största institutioner. Efter att Leimdörfer under senare tid företrätt bland andra Cornerstone, GE Capital Real Estate och Canada Pension Plan fortsätter vi att genomföra de allra största affärerna i Norden. APG:s investering i SATO ser vi som ett styrkebesked för Helsingfors som Finlands tillväxtmotor, säger Erik R. Eliasson, CEO Leimdörfer.

 

Genom affären blir APG blir den näst största aktieägaren i SATO (efter Varma). Övriga aktieägare i SATO är bland andra Ilmarinen, Soumi och Tapiola.

 

– Varma har under årens lopp ökat sin ägarandel och blivit den största ägaren i SATO. Även efter köpet är vi den största aktieägaren i SATO. Det köp som vi nu avtalat om är ett bevis på SATO:s långsiktiga strategi att bli det ledande bostadsplaceringsbolaget i Finland, säger Reima Rytsölä, ansvarig direktör för Varmas placeringar.

 

Cirka 75 procent av SATO:s fastigheter finns i Helsingforsområdet, medan 15 procent i övriga Finland och 5 procent i S:t Petersburg. Bolaget har som mål att förvärva bostäder om 4 miljarder euro före år 2020.

 

– APG har haft som ambition att utöka sin bostadsförmögenhet i Europa, särskilt i viktiga tillväxtcentrum. APG har varit en viktig placerare på bostadsmarknaden i Nederländerna redan under flera år, och vi gjorde nyligen två placeringar på bostadsmarknaden i London. SATO är ett intressant placeringsobjekt för oss. Den gynnsamma befolkningsutvecklingen i Helsingfors huvudstadsregion stödjer efterfrågan på SATO:s bostäder också i framtiden, säger Robert-Jan Foortse, ansvarig för APG:s fastighetsplaceringar i Europa.