7 maj 2024
måndag, 09 juni 2014 16:45

Fabege säljer två tomträtter i city

Skrivet av 
alt
Duvan 6, Klara Södra Kyrkogata 1.

 

alt

Lammet 17, Korgmakargränd 2.

 

alt

Scandinavian Office Building omfattande hela 42 000 kvm.

 

alt

Alléhuset med 23 600 kvm snart klar för inflyttning i Hammarby Sjöstad.

 

alt

Uarda Hus C, omfattande 24 000 kvm.

 

alt

Uarda Hus B, omfattande 18 000 kvm.

 

alt

Fabege Grönlander Södra 13 är blåklassat och kan ej bli hotell.

 

Fabege har sålt tomträtten Duvan 6 till Mengus och tomträtten Lammet 17 till Slussgården. Duvan är belägen på Klara Södra Kyrkogata 1, och omfattar en uthyrbar area om 9 670 kvm som i huvudsak består av kontor. Lammet är belägen på Korgmakargränd 2 och omfattar en uthyrbar area om 6 790 kvm (fördelat på 5 660 kvm kontor/ butiksyta och 1 130 kvm förråd).

 

Försäljningarna sker i bolag till ett sammanlagt underliggande fastighetsvärde om 853 Mkr och ger ett resultat om 25 Mkr före skatt, respektive 48 Mkr efter skatt, vilket kommer att redovisas under andra kvartalet 2014.

 

– Vi har valt att sälja dessa tomträtter för att fortsätta investera i vår projektportfölj som vi bedömer ger oss en högre avkastning, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

 

I en kommentar kan sägas att framgångarna för Fabeges projektverksamhet är stora. Det som övertygar med Fabege är värdetillväxten i den starka projektportföljen, framförallt i Arenastaden, men även i Stockholms innerstad och Hammarby Sjöstad.

 

Under Q 1 i år ökade nettouthyrningen med 17 Mkr vilket resulterat i en ovanligt hög överskottsgrad. Närmast kommer Fabege färdigställa Uarda Hus C i Arenastaden med fyra huskroppar om totalt 24 000 kvm BTA där Svenska Spel kommer att hyra 7 000 kvm.

 

Vidare står Alléhuset med 23 600 kvm snart klar för inflyttning i Hammarby Sjöstad.  En fastighet som innehåller hotell, handelsplats och kontorslokaler. Bakom hotellsatsningen ligger Tastsinns-koncernen som kommer att driva hotellet som ett designhotell till konkurrenskraftigt pris.

 

Ett annat stort projekt som kommer att byggstartas är Uarda Hus B om totalt 18 000 kvm. En fastighet som är enkel i sin form och utformad som bokstaven ”H”.

 

Fabege största framgång i år var när bolaget i april tecknade ett 15-årigt hyresavtal med TeliaSonera om att hyra hela Scandinavian Office Building, om 42 000 kvm i Arenastaden, Solna. Flytten beräknas till våren 2016 och berör alla TeliaSoneras medarbetare i Farsta och i Stockholms city. Hyresvärdet är drygt 98 Mkr per år exklusive tillägg och garage.

 

Ett annat projekt som är intressant Grönlandet Södra 13 (Riksförsäkringsanstalten) som uppfördes 1931 på Adolf Fredriks Kyrgogata och som ritades av Sigurd Lewerentz, en av Sveriges internationellt sett mest uppmärksammade arkitekter. Flera intressenter har velat öppna ett hotell i fastigheten, säger Christian Hermelin, vd Fabege i telefonsamtal. Men det går inte att bygga om fastigheten till hotell eftersom den är blåklassad. Blått är den högsta klassen och omfattar synnerligen kulturhistoriskt värdefull bebyggelse som motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Nu anpassar Fabege fastigheten till fler än en hyresgäst.