7 maj 2024
tisdag, 10 juni 2014 15:26

Bruno: – Swedish House Metal

Skrivet av 
alt
Arkitekt Gert Wingårdh. Foto: Therése Särnbäck.

 

alt

Staffan Bengtsson, chefredaktör och Sophie Allgårdh, curator och konstkritiker.

 

alt

Det senaste numret av Bruno.

 

Den unga designtidskriften Bruno hade i tisdags en diskussionskväll på Berns med inbjudna gäster som bland annat var arkitekt Gert Wingårdh, konstkritikern och curatorn Sophie Allgårdh och entreprenören Emy Blixt, grundaren av de nya träskorna, Swedish Hasbeens.

 

I en artikel i Bruno 2/2014, skriver chefredaktören Staffan Bengtsson, känd från bland annat TV-serien K-märkt:

”Stockholm genomgår ett stålbad. Sten blir plåt. Fasad efter fasad i gnistrande rostfri riddarutrustning … Prestigebyggen i tegel och betong är ute, nu ska det vara mässing och aluminium för hela slanten.”

 

I artikeln finns foton på metallhus som Stockholm Waterfront, Sven-Harrys konstmuseum, House of Sweden i New York, Tele2 Arena, Waxholmsbolagets kopparstugor på Strömkajen och det vinnande förslaget på NobelCenter på Blasieholmen.

 

Uppenbart går meningarna isär om metallhus eller plåthus som Gerth Wingårdh kallade dem, vilket är en bra benämning eftersom det nu finns ett instiftat plåtpris och ett plåtseminarium.

 

Flera menar nu, inklusive Gerth Wingårdh, att plåtfasadernas tidsålder endast just har inletts. Fler plåtfasader är således att vänta.

 

Eftersom Bruno inte endast har artiklar om design och arkitektur utan även om konst var det passande med ett samtal mellan Staffan Bengtsson och Sophie Allgårdh.

 

Nu pågår en stor utställning med Nils Dardel på Moderna Museet fram till den 14 september. Sophie Allgårdh berättade på ett lysande sätt om den ombytlige Nils Dardel och det parisiska avantgardet i början på 1900-talet. SF