7 maj 2024
onsdag, 11 juni 2014 16:15

Genesta får fondtillstånd i Luxemburg

Skrivet av 
alt
David Neil, vd för Genesta.

 

alt

Anders Palmgren, partner i Genesta.

 

Genesta har accepterats som AIFM (Alternative Investment Fund Manager) av Luxemburgs finansinspektion, CSSF. Det betyder att Genesta har, som första fastighetsfondförvaltare med fokus på Norden, erhållit tillstånd att bedriva alternativa investeringsfonder under AIFM-direktivet.


Som en AIFM kan Genesta genomföra kapitalanskaffningar inom EU samt förvalta icke-noterade fastighetsfonder. Genestas förvaltningsbolag i Luxemburg skickade in sin ansökan till Finansinspektionen i Luxemburg (CSSF) i oktober 2013.

­­­­


– Vi ville vara tidigt ute i vår process så att vi kunde ha ett godkännande innan tidsfristen gick ut den 22 juli 2014, säger John Jones, Conducting Officer på Genesta.


Genestas rådgivare i processen har varit Arendt & Medernach och EY. De har bistått Genesta vid utvecklingen av de nya interna processerna inom transaktioner, riskkontroll och fastighetsförvaltning nödvändiga för att kunna möta det nya europeiska direktiven.


– Det nya sättet att arbeta på är inte bara viktigt från ett regulatoriskt perspektiv, utan även utifrån ett institutionellt investerarperspektiv som kräver en ökad riskmedvetenhet och en utökad kontroll av regelverkets efterlevnad, kommenterar David Neil, vd för Genesta.


Som en AIFM kommer Genesta att kunna resa kapital i samtliga länder inom EU. AIFM-direktivet ger ett regulatoriskt ramverk för alla europeiska finansinspektioner att följa vid kapitalanskaffningar.

­


– Nu när vår andra fond kommer att stängas efter sommaren är det av största vikt för Genesta att vi har AIFM-licensen. säger Anders Palmgren, partner i Genesta med ansvar för investor relations och transaktioner.


Bakgrunden till AIFMD

Sedan början av den finansiella krisen som följde 2008 har kraven ökat på högre kapitalisering och bättre reglering inom den finansiella sektorn, inkluderande riskkontroll, rapportering och transparens. En del av Europas nya regelverk består av AIFM-direktivet (Alternative Investment Fund Manager), som reglerar tidigare oreglerade alternativa fondstrukturer såsom fastighetsfonder, private equity- och hedgefonder.


Efter den 22 juli 2014 kommer förvaltare inte kunna resa kapital för reglerade alternativa investeringar (fastighetsfonder, private equity- eller hedgefonder) utan att vara licensierade under AIFM-direktivet.

 

Genesta är en fastighetsinvesterare baserad i Luxemburg med kontor i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn. Företaget ansvarar för fastigheter med en sammanlagd yta på över 500 000 kvm.