26 april 2024
onsdag, 18 juni 2014 15:20

Tessin lanserar crowdfunding för fastighetsprojekt

Skrivet av 
alt

Tessin Nordic AB grundades av Jonas Björkman och Erik Nordin 2014.

 

Nu lanserar Tessin Nordic AB den första crowdfunding-tjänsten för fastigheter i Sverige. Tjänsten möjliggör för allmänheten att tillsammans investera i attraktiva fastighetsprojekt samtidigt som fler, och annorlunda, byggnationer kommer att kunna genomföras. Via Tessin.se kan såväl privatpersoner som företag bli delägare direkt i fastighetsprojekt, utan krångliga avgiftsstrukturer och dyra mellanhänder.

 

I USA har ett antal crowdfunding-aktörer sedan 2012 fått fäste på marknaden och metoden har blivit ett populärt sätt att finansiera utveckling och förädling av fastigheter på. Nu tar Tessin konceptet till Sverige och hoppas bli den länk mellan investerare och fastighetsutvecklare som är nödvändig för att fler och annorlunda fastighetsprojekt ska kunna förverkligas.

 

– Då bankerna har blivit allt mer restriktiva i sin utlåning så kommer fastighetssektorn att behöva refinansieras med uppemot 50 Mdr kr årligen. Det kommer kräva att fastighetsbranschen och investerare får fler plattformar att mötas på. Jag tror crowdfunding kan bli ett verktyg för att lösa bostadsbristen och en viktig finansieringskälla för små- och medelstora fastighetsutvecklare som idag inte har tillgång till den traditionella finansmarknaden, säger Lars Almquist, rådgivare till Tessin.

 

På Tessin.se kan privatpersoner och företag hitta fastighetsprojekt från hela Sverige att investera i. Investeraren får via tjänsten direkt insyn i hur projektet utvecklas med bilder, filmer och rapporter. Projekten kan vara allt ifrån delägarskap i ett kortare villutvecklingsprojekt till mer långsiktigt ägande av hyresfastigheter.

 

Tessin Nordic AB är grundat av Jonas Björkman och Erik Nordin. Tjänsten lanserades online på Tessin.se i maj i begränsad skala, och de två första projektet har redan attraherat kapital på drygt 3 Mkr.

 

I bolagets Advisory Board återfinns utöver Lars Almquist, med mer än 20 års erfarenhet inom fastighetsbranschen hos företag som CBRE, Jones Lang LaSalle och Cornerstone även Krister Holmberg, vd för Fondia Legal Services Sverige och med lång erfarenhet från IK Investment Partners och Vinge.

 

Namnet Tessin har lånats från genierna i familjen Tessin som med sina storslagna visioner och imponerande skaparkraft förändrade Stockholms stadsbild och Sveriges arkitektur för alltid.