3 maj 2024
tisdag, 12 augusti 2014 18:31

Sverige varnas: Fischer i Rosenbad

Skrivet av 
alt

Stanley Fischer, vice ordförande i Fed.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

I måndags var det en konferens på Rosenbad som vår finansminister Anders Borg hade döpt till Moving ahead. Inbjudna talare var Stanley Fischer, ny vice ordförande i den amerikanska centralbankens Fed:s styrelse och Harvardprofessorn Carmen Reinhart. Reinhart menade i sitt tal den ekonomiska krisen kommer att bli utdragen och hon varnade Sverige med att betona att hon höll med riksbankschef Stefan Ingves om att de svenska hushållens växande hushållsskulder inte är hållbara på sikt.

 

Stanley Fischer sa i sitt tal att den ekonomiska återhämtningen i världen pekar mot en permanent nedväxling för konjunkturerna i USA, Europa och Kina.

 

Finanskrisen år 2008 har inlett en stor lågkonjunktur menade Stanley Fischer, vilket inneburit fallande priser på produktivitet och arbetskraft i USA, vilket har fått till följd att USA har svårt att generera ekonomisk tillväxt.

 

Denna låga tillväxt i USA är något som nu även händer i Europa, vilket tvingar centralbankerna i Europa att omarbeta sin förståelse för inflation, sysselsättning och tillväxt i allmänhet.

 

– Den globala återhämtningen har varit en besvikelse, sa Fischer och han tillade att den långsiktiga årliga tillväxten i USA nu kan vara så låg som 2 procent, en hel procentenhet lägre än den prognos som Fed gjorde år 2009.

 

– Det är även möjligt att denna underavkastning återspeglar en mer strukturell, långsiktig förändring i den globala ekonomin, tillade han.

 

Fischer, menade att Fed nu har nått slutet i en period då centralbanken med okonventionella metoder såsom kvantitativa lättnader i penningpolitiken (Quantitative easing, QE) för att stödja nationalekonomierna.

 

Det är fortfarande osäkert, menade Fischer, om lägre produktivitetstillväxt och högre arbetslöshet är permanenta inslag i den amerikanska ekonomin. Under de senaste sex åren har mer än 3 procent av arbetskraften i USA försvunnit, enligt amerikanska Bureau of Labor Statistics. Denna arbetskraftsminskning motsvarar mer än 4 biljoner dollar i tillgångar i Fed:s balansräkning, vilket nu medför problem för Fed att på sikt hantera de korta räntorna.