20 april 2024
måndag, 18 augusti 2014 14:15

Nu går tvärbanan till Arenastaden

Skrivet av 
alt
Nu går tvärbanan ända fram till Arenastaden/Solna station.


Idag den 18 augusti öppnade tvärbanan igen efter sommarens avstängning med en första tur för sträckan fram till Solna station och Arenastaden. Nästan alla vägar bär till nu Arenastaden, vilket är bra eftersom en tredjedel av Sveriges befolkning bor inom 90 minuters resväg till Arenastaden.

 

Det betyder att Arenastaden redan starka kommunikationsläge har stärkts ytterligare. Nu går det att åka hela vägen mellan Sickla udde till Solna station/Arenastaden med 10-minuterstrafik. Därifrån nås pendeltåg och bussar samt stadsdelarna Hagalund, Råsunda och Arenastaden.

 

Efter sommarens avstängning öppnar nu tvärbanan igen. Samtidigt öppnar för första gången slutstationen vid Solna station. I och med öppningen blir det också premiär för tätare avgångar. Från den 18 augusti trafikeras tvärbanan med 10-minuterstrafik under större delen av trafikdygnet.

 

Gång- och cykelvägar öppnas
Senast under september kommer också de gång- och cykelvägar som varit avstängda under bygget av tvärbanan att öppnas. Även de körfält på Frösundaleden som har varit stängda till följd av tvärbanebygget öppnas. Dock pågår fortfarande andra vägarbeten längs Frösundaleden, vilket gör att det på vissa håll fortfarande kan vara svårt att ta sig fram.

 

Smidiga knutpunkter
När tvärbanan nu öppnar för trafik hela vägen till Solna station skapas fyra viktiga knutpunkter i tre kommuner: Solna station (pendeltåg och bussar), Solna centrum (tunnelbanans blå linje mot Akalla och bussar), Sundbybergs centrum (tunnelbanans blå linje mot Hjulsta, pendeltåg, fjärrtåg och bussar) och Alvik (tunnelbanans gröna linje, Nockebybanan och bussar).

 

Miljösmart resande
Tvärbanan går på tvären, utanför trängseln i city. Den knyter ihop buss, tunnelbana och pendeltåg i stockholmsregionen. En resa med tvärbanan är också ett bra miljöval eftersom den drivs med förnybar el från vind- och vattenkraft. En resa med bil som kör samma sträcka som tvärbanan släpper ut 30 000 gånger mer koldioxid.