3 maj 2024
tisdag, 19 augusti 2014 17:39

Sultanen av Brunei köper Plaza Hotel i New York?

Skrivet av 
alt

Plaza Hotel är, tillsammans med Waldorf Astoria, ett av New Yorks mest kända hotell. Listan på filmer som utspelats på Plaza är lång.

 

Sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah, försöker köpa ett av världens mest kända hotell, Plaza Hotel i New York. Enligt uppgifter ska budet ligga på omkring två miljarder dollar, cirka 13,75 Mdr kr.


Bolkiah som är en av världens absolut rikaste män äger idag ett dussin lyxhotellfastigheter som Dorchester, 45 Park Lane och Coworth Park i London, Le Meurice och Hotel Plaza, Arthénée i Paris samt Hotel Eden i Rom.

 

Men problem har uppstått i Kalifornien där flera filmstjärnor nu bojkottar hans hotellfastigheter The Beverly Hills Hotel och Hotel Bel-Air, efter att Brunei infört islamsk lag, som innebär straff som piskrapp och avhuggna lemmar för stöld och alkoholkonsumtion, samt stening till döds för äktenskapsbrott, homosexuella handlingar och hädelse. Frågan blir nu om det blir en ny kampanj, likt den i Kalifornien, som kan stoppa Bolkiahs förvärv av Plaza.

 

Plaza Hotel är tillsammans med Waldorf Astoria är ett av New Yorks mest kända hotell. Listan på filmer som utspelats på Plaza är lång med Hitchcocks klassiker "North by Northwest" från 1959, australiensiska "Crocodile Dundee" och "Ensam hemma 2" från 1992 är några av storfilmerna, liksom tv-serien "Sopranos".

 

Plaza opereras idag av kanadensiska Fairmont Hotels and Resorts. Hotellet, som uppfördes 1907, har efter den senaste renoveringen på 2000-talet, 282 rum och 152 privatägda våningsliknande sviter.

 

Conrad Hilton köpte Plaza Hotel 1943. År 1955 köptes hotellet av restaurangkedjan Childs Company, senare namnändrad till Hotel Corporation of America. Donald Trump köpte det därefter 1988 och sålde det efter sin skilsmässa med Ivana Trump 1995 till Troy Richard Campbell. Denne sålde det i sin tur 2004 till den nuvarande ägaren, det israeliska  fastighetsbolaget El Ad Properties.

 

Hassanal Bolkiah, född 1946, tillhör en släkt som styrt Brunei sedan 1400-talet Han är den 29:e sultanen. År 1991 införde han en konservativ muslimsk ideologi i landet och år 2004 återöppnade han parlamentet efter att det varit upplöst i 20 år.

 

Enligt rapporter ska sultanen själv ha använt flera miljarder av statskassan för eget bruk. Han är känd för sin stora samling av cirka 5 000 sport- och lyxbilar, varav många är unika och specialbyggda. Han bor i Istana Nurul Iman, världens största bebodda palats, med 1 788 rum.