5 maj 2024
tisdag, 02 september 2014 12:52

Fastighetschef Kriminalvården fick 3 års fängelse

Skrivet av 
alt
Kriminalvårdens ståtliga logotyp.

 

Rolf Stig Swenson, 69, före detta fastighetschef inom Kriminalvården och Sven Göran Henriksson, 68, före detta bankanställd på Swedbank döms idag i Stockholms tingsrätt. Swenson döms till fängelse i 3 år och 2 månader och Henriksson i fängelse i 3 år. De båda har varit åtalade för grova mutbrott i samband med entreprenaderna vid flera nybyggen av anstalter i Sverige, bland annat anstalten i Saltvik, Härnösand och häktet i Sollentuna.  Swenson har varit fastighetschef inom Kriminalvården och inom Rikspolisstyrelsen.


Även en 70-årig man döms till fängelse i 3 år för grov bestickning.

 

Enligt åtalet hade Swenson tillsammans med Henriksson från Swedbank haft ett upplägg som bestått i att skriva avtal mellan byggföretag och ett eget bolag. Detta egna bolag har sedan tagit emot stora summor, i så kallad provision, för att bolagen ska få ingå avtal med Kriminalvården och Rikspolisstyrelsen.


Henriksson har haft en fast anställning på Swedbank och rest mycket som konsult och föreläsare. Reseräkningar för tjänsteresor till mycket stora belopp har betalats av Swedbank som utlägg i anställningen. Sådana kostnader och även privata resor för familj Swenson har Henriksson låtit bokföra i Henova AB.

 

Ett annat exempel på mutbrott som fanns i åtalet var att Swenson åtalades för att han fått bygget av ett hus betalt, samt en tillbyggnad, totalt värt 3,7 Mkr. Sammanlagt åtalades de båda männen för att ha fått över 23 Mkr i skilda bestickningar. Totalt krävde åklagaren att tillgångar på över 70 Mkr skulle säkras, jämte tillgångar om 25 Mkr, vilka skulle beläggas med kvarstad.


Tingsrätten har i huvudsak förverkat de mutor som utbetalats.

 

Chefsåklagare Jan Axelsson säger till SVT att:

– Tingsrätten har bifallit de väsentliga delarna i åtalet.


Dock friades de tilltalade för flera åtal såsom åtalet gällande ersättning för uppdrag för Skanska samt entreprenaderna gällande Saltvikanstalten och häktet i Sollentuna.

 

 

Swensons försvarsadvokat, Rune Brännström, säger att domen kommer att överklagas till hovrätten.

 

Det var Riksrevisionen som anmälde mutanklagelserna år 2009 till åklagare. Målet har pågått i 50 dagar och drygt 80 vittnen har hörts.