8 maj 2024
torsdag, 11 september 2014 15:14

Dyrare bostadslån

Skrivet av 
alt
Martin Andersson, generaldirektör Finansinspektionen.

 

Finansinspektionen har nu beslutat om kapitalkraven på svenska banker, krav som presenterades redan före sommaren i år. Beslutet gäller även den så kallade kontracykliska kapitalbufferten, vilken ska vara 1 procent.

 

De nya kapitalkraven innebär i korthet att bankerna ska ha mer kapital än den lägstanivå som krävs enligt EU:s gemensamma regelverk, och det gäller särskilt de fyra svenska storbankerna.

 

De svenska bankerna ska bland annat ha ett kärnprimärkapital på 5 procent för systemrisker och de ska avsätta mer kapital för sin utlåning till bostäder när det så kallade golvet för riskvikter höjs till 25 procent. Ett riskviktsgolv införs även för norska bolån. Till detta krav kommer också den kontracykliska kapitalbufferten.

 

Dessa kapitalkrav innebär att bolåneräntan kommer att öka mellan 0,2 och 0,3 procentenheter, enligt min bedömning.

 

Sammanlagt kommer de fyra svenska storbankerna, enligt Finansinspektionen (FI), uppskattningsvis behöva ha mellan 14,7 och 19 procent i kärnprimärkapital. FI bedömer att alla banker kommer att kunna leva upp till dessa krav.

 

I en kommentar kan sägas att nu börjar det hända något med prisutvecklingen på bostadsmarknaderna i våra städer. Flera banker säger nu nej till att bevilja bostadslån till lägenheter, särskilt i Stockholm med priser mellan 60 000 och 100 000 kr/kvm inom tull, i synnerhet när köparen endast vill erbjuda banken en kontantinsats om 15 procent. Därtill ser bankerna numer till att amorteringar krävs vid all nyutlåning till bostäder.

 

Sedan är frågan om det blir en istid under hösten 2015 som flera amerikanska ekonomer spår. En av dem, David Levy, har alltid träffat rätt. Han säger:

– En trög tillväxt i Spanien, Frankrike, Italien, Ryssland, Brasilien och Kina visar nu vägen för den gamla truismen: ”När USA nyser, blir resten av världen förkyld. Och när världen nyser, då blir USA riktigt sjuk.”


Och finanskrisen 2015 blir större än kraschen hösten 2008, menar Levy.

 

Så blir det en finanskrasch på Wall Street hösten 2015, då är boprisrallyt i Sverige över för denna gång. SF