29 april 2024
onsdag, 01 oktober 2014 12:48

Lindbäcks investerar 350 Mkr i Piteå

Skrivet av 
alt
Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Bygg, som investerar 350 Mkr i ny bostadsfabrik i Piteå.


För att möta den stora efterfrågan på industriellt byggda flerbostadshus ska Lindbäcks Bygg etablera en ny produktionsenhet i Piteå. Inom tre år ska den nya fabriken att stå färdig med en dubbelt så stor produktionskapacitet som företagets nuvarande fabrik. Fabriken kommer att byggas på Haraholmen i Piteå hamn för logistikens skull och för att möjliggöra flexibla transportsätt oavsett var leveranserna sker. Investeringskostnaden ligger på 350 Mkr.
    

– Med den nya fabriken kommer vi att utveckla vår tekniska plattform för att ytterligare öka flexibiliteten och möjligheten att kundanpassa våra produkter, säger vd Stefan Lindbäck.

 

Lindbäcks har de senaste åren expanderat med cirka 20 procent per år. I våras fick företaget sin största order hittills. För Rikshem ska Lindbäcks de närmaste fem åren bygga 2 500 lägenheter, ett avtal som är värt 2,5 Mdr kr. I företagets nuvarande fabrik i Öjebyn utanför Piteå produceras varje vecka 1 200 kvm nyckelfärdiga bostäder.
    

I den nya fabriken vidareutvecklar Lindbäcks den industriella byggprocessen och fokuserar på logistiken. Därigenom räknar bolaget med att kapaciteten fördubblas med motsvarande personalstyrka som på nuvarande anläggning.

 

– Vi har valt att etablera den nya fabriken i Piteå för att behålla vår företagsanda och för att vi fått bra uppbackning från Piteå kommun. Dessutom är närheten till Luleå tekniska universitet oerhört viktig för oss då vi satsar mycket på forskning och utveckling. Dessutom tror vi på en stor synergieffekt mellan våra två fabriker som gör att vi når vårt mål att bli en självlärande organisation, summerar Stefan Lindbäck.