29 april 2024
tisdag, 07 oktober 2014 17:31

Nyutlåningen ska bromsas för bostadslån

Skrivet av 
alt
Bostadspriserna i Sverige har verkligen stigit dinosariskt de senaste femton åren. Diagram Cornucopia.

 

Alla nya lån med en belåningsgrad på över 50 procent av bostadens marknadsvärde ska amorteras, enligt en ny rekommendation från Bankföreningens styrelse.

 

Syftet är att enligt föreningens vd, Thomas Östros, att uppnå en sund amorteringskultur.

 

– Vi har även inlett en dialog med berörda myndigheter om i vilken takt amortering bör ske, säger Östros i en kommentar.

 

I våras gick Bankföreningen ut med en rekommendation enligt vilken lån med en belåningsgrad över 70 procent skulle amorteras. Nu skärps således denna rekommendation. Bankföreningen har totalt 27 banker som medlemmar, inklusive fyra svenska storbanker.

 

I en kommentar kan sägas att utlåningen till bostäder har ökat starkt med en årlig tillväxttakt med över 15 procent under de senast femton åren. Och under fjärde kvartalet 2013 steg utlåningen till hushåll med 4,6 procent, vilket var den högsta ökningstakten på nästan två år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Vid årsskiftet uppgick därmed utlåningen till hushåll till 3 104 Mdr kr. Drygt fyra femtedelar av lånen, 82 procent, utgjordes av bostadslån – som under fjärde kvartalet ökade med 34 Mdr kr, vilket enligt SCB är den största ökningen under ett kvartal under de tre senaste tre åren.

 

Enligt SCB ökade hushållens finansiella sparande under kvartalet med 14 Mdr kr till 5 981 Mdr kr – ett sparande som särskilt storbankerna vill att det ska öka nu med hårdare amorteringsregler. Ett problem för spararna är dock att storbankerna endast erbjuder en räntesats om cirka 1 procent.

 

Så slutsatsen blir att våra svenska storbanker aldrig har varit så mäktiga som idag, men samtidigt aldrig så sårbara med nya krav på kapitaltäckning.

 

”Bäst är att sticka värjan i slidan, när den är allt för tung i handen”, sade redan i slutet på 1600-talet professorn, skalden och almanacksförfattaren Andreas Riddermarck. SF