28 april 2024
onsdag, 08 oktober 2014 13:38

NCC bygger för 570 Mkr i Uppsala

Skrivet av 
alt

Segerstedthuset uppförs i Blåsenhusområdet i Uppsala.


NCC har fått i uppdrag att bygga ett kontor där Uppsala universitet samlar sin förvaltning på ett ställe. Beställare är Akademiska Hus AB, Region Uppsala och ordern är värd 570 Mkr.

 

Den nya byggnaden, Segerstedthuset, namngivet efter Torgny T:son Segerstedt (1908-1999), rektor vid Uppsala universitet 1955-1978. Ansvarig arkitekt är danska 3XN. Huset uppförs i Blåsenhusområdet och blir en mötesplats för hela universitetet med gemensamma stödfunktioner, inklusive kontor för ledning och förvaltning. I dagsläget är dessa funktioner spridda på flera ställen i staden.

 

– Vår förhoppning är att det nya huset ska stödja verksamheten och bidra till mer samverkan och möten, säger Ove Eriksson, projektledare på Akademiska Hus.

 

Byggnaden och består till största delen av administrationslokaler, men kommer också att fungera som mötesplats för hela universitetet. Totalt kommer 600 personer att ha sina kontor i huset, som ska kännas öppet och tillgängligt för såväl studenter och universitetsanställda som för besökare och allmänhet. Byggnaden kommer att inrymma såväl en gemensam reception och som en restaurang.

 

Segerstedthuset kommer att omfatta 22 000 kvm ska uppfylla kraven för Miljöbyggnad silver, som gäller bland annat energiförbrukning, inomhusmiljö och materialval.

 

– Vi välkomnar höga krav på miljö och hållbarhet, så att vi kan använda oss av vårt hållbarhetskunnande och tillsammans med Akademiska Hus och Uppsala universitet, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction Sweden.

 

Projektet genomförs i partnering. Byggstart sker nu i oktober och färdigställandet ska ske under våren 2017.