26 april 2024
tisdag, 04 november 2014 20:08

Bygglov för SEB i Arenastaden

Skrivet av 
alt

SEB:s nya kontorskvarter i Arenastaden. Bild Alessandro Ripellino Arkitekter

 

Solna Stad har nu beslutat att ge bygglov för det som ska bli SEB:s nya kontorskvarter. Här kommer banken att, med första inflyttning 2017, samla sin verksamhet i tre byggnader med sammanlagt cirka 67 500 kvm kontorsyta, som ska stimulera till samarbete och interaktion mellan bankens olika verksamhetsgrenar.

 

Alessandro Ripellino Arkitekter har, sedan vinsten i parallelluppdraget 2012, på uppdrag av Fabege, varit ansvariga för att ta fram detaljplan, programhandling, bygglov och systemhandling.  Det betyder att Alessandro Ripellino Arkitekter inleder i samband med byggstarten en utvecklingsfas för den exteriöra designen.

 

Byggnadernas framträdande läge i stadsdelen gör att det ställs stora krav på utformningen av fasaderna som byggs upp av betongelement klädda med mönstrat glas.

 

Just nu tar arkitekterna fram prover i full skala. Det gör man för att kunna testa glasets mönsterverkan och optimera montagemetoderna, viktigt inte minst för att kunna hålla projektets tuffa tidplan.

 

– Vi är vana vid kombinationen av korta produktionstider och höga krav på arkitektonisk gestaltning, därför arbetar vi alltid med en hög grad av prefabricering, säger Alessandro Ripellino.

 

Förutom 4500 arbetsplatser i ett varierat kontorslandskap ska byggnaderna att innehålla en mängd service- och stödfunktioner, bland annat restauranger och caféer, service center, motionsanläggning och hörsalar.

 

Byggnaderna projekteras för att uppnå miljöklass BREEAM Excellent och kommer därför att ha egen elproduktion och planterade tak.