30 april 2024
fredag, 23 januari 2015 17:37

Akademiska Hus fälls i Kammarrätten

Skrivet av 
alt

Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus, välkomnar Kammarrättens dom.

 

Statliga företaget Akademiska Hus ska följa lagen om offentlig upphandling. Företaget ska nu betala tre miljoner i upphandlingsskadeavgift/ böter för en överträdelse av lagen. Det har Kammarrätten i Sundsvall meddelat i en dom. Kammarrättens dom innebär att Akademiska Hus måste följa lagen om offentlig upphandling vid sina inköp, något det statliga fastighetsbolaget hittills inte har gjort.

 

– Domen är principiellt viktig och vi välkomnar kammarrättens besked, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

 

Enligt kammarrättens dom har det tidigare regionala dotterbolaget Akademiska Hus Norr AB gjort en otillåten direktupphandling när man utan offentlig upphandling slöt avtal med en leverantör om utbyggnad av Sveriges Lantbruksuniversitets lokaler i Umeå. För denna överträdelse ska Akademiska Hus AB betala tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift/ böter. Kammarrättens dom innebär att Förvaltningsrätten i Umeås dom från juni 2014 inte ändras.

 

Akademiska Hus, som är helägt av staten, har av kammarrätten ansetts tillgodose ett allmännyttigt behov. Detta sammantaget med att bolaget inte verkar under normala marknadsmässiga villkor och inte har som huvudsakligt syfte att generera vinst, medför att Akademiska Hus ska följa lagen om offentlig upphandling. Samma bedömning har Konkurrensverket tidigare gjort och därför sedan år 2011 drivit flera ärenden om upphandlingsskadeavgift mot Akademiska Hus.

 

– Vi har drivit frågan att Akademiska Hus ska omfattas av lagen om offentlig upphandling i olika processer i domstol i snart fyra år nu. Framöver väntar vi på ett domstolsbeslut angående att annat statligt företag, SJ, som vi anser också ska följa upphandlingslagarna, säger Konkurrensverket chefsjurist Per Karlsson.

 

I en kommentar till domslutet säger Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus.

– Vi välkomnar beskedet även om det inte blev vad vi hade förväntat oss. Vi är inte en myndighet utan ett företag som verkar på marknadsmässig grund och i konkurrens. Nu har detta prövats i överinstans och vi har därmed fått ett klargörande i vad som gäller framöver. Vi ska nu ta en diskussion i styrelsen för att besluta om huruvida vi vill överklaga detta i Högsta förvaltningsdomstolen för att få ett slutgiltigt avgörande i frågan.