30 april 2024
måndag, 26 januari 2015 18:52

ETTELVA ritar om Lugnet i Falun

Skrivet av 
alt

I ETTELVAS gestaltningskoncept har kvaliteter i den befintliga bebyggelsen i området tagits tillvara. De smäckra hopptornen är markörer för Lugnet som syns på håll och utgör viktiga grundstenar i Lugnets profil.

 

Den 18:e februari inleds skid-VM 2015 i Lugnet, Falun. Inför evenemanget har ETTELVA Arkitekter på uppdrag av kommunägda LUFAB (Lugnet i Falun AB) tagit fram ett gestaltningskoncept för sport- och rekreationsområdet. Syftet med uppdraget var att skapa riktlinjer för att utveckla en gemensam karaktär för befintliga samt framtida tillskott av områdets bebyggelse.

 

Konceptet ligger som grund för ett uppdaterat gestaltningsprogram för nationalarenan Lugnet, som är centrum för nordisk skidsport med 57 riksidrotter. ETTELVA har även tagit fram förslag på hur gestaltningskonceptet kan implementeras på en eller flera av Lugnets byggnader, bland annat för VM-huset och för vallabodarna som byggts inför skid-VM.     

 

Uppdraget bestod av att omvandla Lugnet, som tidigare upplevts som blåsigt, grusigt och anonymt, till ett omsorgsfullt arkitektoniskt utformat område som upplevs som en helhet.

 

– Det är väldigt roligt att som här i Falun bli anlitad tidigt i ett projekt av en engagerad beställare – två viktiga faktorer för att lyckas bra, säger Cecilia Hörngren, uppdragsansvarig arkitekt på ETTELVA Arkitekter.

 

Under gestaltningen har ETTELVA arbetat med fyra nyckelord, nämligen VÅGA – platsen där kan man våga göra sin dröm till verklighet och utmana sig själv på många olika områden, IGENKÄNNING – Lugnet ska få en tydlig identitet, LEKFULLT – den gemensamma nämnaren för Lugnets aktiviteter som också bör synas i den fysiska strukturen och DYNAMISKT – föränderlighet och förmåga att ändra skepnad inför olika evenemang.