30 april 2024
måndag, 26 januari 2015 18:57

Rekordår för Pangea

Skrivet av 
alt

Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

 

En extra bolagsstämma i DNB NOR Eiendomsinvest I ASA har nu godkänt försäljningen av huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i Norge och Sverige till en fond inom Starwood Capital Group, i en transaktion om 1,49 miljarder dollar, cirka 11,5 Mdr kr, som ursprungligen tillkännagavs den 18 december. Affären omfattar en portfölj med 106 fastigheter om totalt nära 1,1 miljoner kvm, bestående främst av kontor, logistik/industri samt inslag av hotell och handelsfastigheter. Pangea Property Partners var rådgivare till Starwood, både vad gäller transaktionen och finansieringen.

 

– Vi är mycket glada över att ha genomfört alla aspekter av denna omfattande och komplexa skandinaviska transaktion, i ett mycket nära och positivt samarbete med Starwood Capital Group, och genom processen lärt känna bolaget som en exceptionellt professionell, kompetent och krävande kund, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

 

Enligt Pangeas sammanställning för 2014 var transaktionsvolymen i Sverige 157 Mdr kr och i Norge 55 miljarder norska kronor.

 

– Två faktorer har varit av särskild betydelse. Det finns mycket internationellt kapital som söker förvärv i våra marknader, både eget kapital och lånekapital. Dessutom har de svenska börsbolagen varit väldigt aktiva, medan utländska investerare har gjort betydande investeringar i Norden i allmänhet, då de ser Norden som en attraktiv region att investera i. Vi arbetar för närvarande med ett antal transaktioner och förväntar oss hög aktivitet under 2015, säger Bjølgerud.

 

Under fjolåret var Pangea rådgivare vid närmare 60 transaktioner med ett sammanlagt värde av drygt 25 Mdr kr, exklusive kapitalanskaffningsprojekt. Utöver Starwoods förvärv medverkade Pangea i flera profilaffärer under 2014: EQT Partners förvärv av Espira (köprådgivare), AMF Fastigheters försäljning av Marievik 15 (säljrådgivare), Vasakronans försäljning av Primus 1 (säljrådgivare), Rikshems förvärv av Folkhem Trä (företagsbildning) samt Balders förvärv av både 14 hotellfastigheter från Pandox (företagsbildning) och Radisson Blu Scandinavia Hotel i Göteborg (köprådgivare).