3 maj 2024
lördag, 14 februari 2015 19:36

Position 2015 – kongress för samhällsbyggnad

Skrivet av 
alt

Fem initiativtagare till Position 2015. Från vänster: Lennart Sjögren, Kartografiska Sällskapet, Håkan Bergeå, Svenska Kommunaltekniska föreningen, Ewa Swensson, Samhällsbyggarna, Mikael Tarandi, ULI Geoforum och Andreas Engfeldt, Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening. Foto: Therése Särnbäck.

 

alt

Jan Wejdmark, ordförande i Samhällsbyggarna med cirka 5.000 medlemmar. Föreningen bildades den 1 januari 2013 genom en sammanslagning av ASPECT (Lantmätarnas- och Fastighetsekonomernas Riksföreningar) samt SVR (Väg- och Vattenbyggarnas Riksförbund).

 

alt

Lennart Sjögren är en av initiativtagarna till Position 2015. Han är nu tf vd för ULI Geoforum. Han har även varit utvecklingschef på Lantmäteriet och partisekretare för Kristdemokraterna.

 

alt

Ewa Swensson är ansvarig för Samhällsbyggarnas internationella verksamhet. Hon är även utvecklingsstrateg på Lantmäteriet.

 

alt

Olle Samuelsson, vd för BIM Alliance, som är samverkanspartner i Position 2015.

 

alt

Olof Johansson, vd Samhällsbyggarna.

 

alt

Andreas Engfeldt, från Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening, där han är redaktör för föreningens tidskrift Sinus. Engfeldt är forskare på Lantmäteriet.

 

alt

Håkan Bergeå, vd Infrasupport och ledamot i Svenska Kommunaltekniska föreningen.


alt

Mikael Tarandi, fd kanslichef för ULI Geoforum och nu ansvarig för geografisk informationstjänst hos Försvarsmakten.

 

 

 

Av Stefan Fröjdendahl

Foto: Therése Särnbäck


På Stockholmsmässan i Älvsjö den 17-19 mars arrangerar Elmia kongressen Position 2015. Huvudpartners är Metria, Lantmäteriet och ESRI Sverige.


I fredags samlades företrädarna för fem organisationer/ideella föreningar som anordnar Kongressen Position 2015. Dessa fem är Samhällsbyggarna, SKMF (Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening), Kartografiska Sällskapet, Svenska Kommunaltekniska föreningen och ULI Geoforum.


De fem samarbetar i genomförandet av Position 2015 med BIM Alliance Sweden som är en förening som startade för ett år sedan och som drivs med finansiering från 160 medlemmar (fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer, installationsföretag, byggmaterialföretag samt programvaruleverantörer och it-utvecklare).

 

Det är tänkt att Position 2015 ska anordnas vartannat år som landets största kongress och mässa inom samhällsbyggnadsområdet med inriktning på geografisk informationsteknik och andra IT-stöd för ökad samhällsnytta. På kongressen finns seminarier och work shops om branschens e-tjänster samt it-program för visualisering och kommunikation.

 

Huvudteman för kongressen är bostadsbyggande, infrastruktur och miljö. Sverige behöver nu allt större resurser för geografisk information och IT-stöd för smartare infrastruktur, för effektivt bostadsbyggande och för ett hållbart samhälle. Detta särskilt i en tid då Sveriges regering med socialdemokraterna har målet att det byggs 250.000 bostäder under de närmaste 20 åren samtidigt som det ska satsas 1.000 miljarder kronor på nya bostäder och ny infrastruktur och då bland annat på höghastighetståg under de närmaste tio åren!

 

Huvudtalare på Position 2015 är Mehmet Kaplan, bostads-, stadsutvecklings- och it-minister, Caroline Ottoson, stf generaldirektör på Trafikverket samt Ulrika Francke, vd Tyréns. Intressant är även att Ed Parson, geoexpert på Google, kommer till Position 2015 Älvsjö. Google är även världsledande på kartteknik.

 

Position 2015 kommer att dela ut utmärkelser för bästa e-tjänst, bästa app, innovativa investeringar och bästa examensarbete. Nu kan vem som helst nominera en organisation eller person för dessa priser.

I prisjuryn sitter Mikael Tarandi, ULI Geoforum, Lennart Sjögren, Kartografiska Sällskapet, Håkan Bergeå, Svenska Kommunaltekniska föreningen, Ewa Swensson, Samhällsbyggarna och Andreas Engfeldt, Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening

 

Under mötet i fredags sa, initiativtagaren för Position 2015, Lennart Sjökvist, tf vd på ULI Geoforum:

– Vi har nu cirka 1000 deltagare och vi tror att det kan komma 1500 deltagare till Älvsjö den 17 mars då Position 2015 har en stor mässhall med utställningar, gemensamma sessioner med huvudtalare och paneldeltagare samt seminarier med särskilt inbjudna inledningstalare.

 

Ämnen är på Position 2015 är:

1. Öppna data – visioner och framtid. 2. Klimat och hållbarhet. 3. Framtida detaljplanering och fastighetsbildning. 4. Medborgardialog i planprocessen. 5. Geodata i 3D i samhällsbyggnadsprocessen. 6. Energi- och ledningsdokumentation. 7. Satellitdatatillämpningar. 8. Kommunsamverkan inom geodataområdet. 9. Sammanhängande digital planprocess och 10. Seminarium om Handbok i mät- och kartfrågor.

 

Den 18 mars anordnas en stor bankett på Position 2015 med mingel och underhållning.