29 april 2024
fredag, 27 februari 2015 14:26

Semrén & Månsson ritade Semcons nya huvudkontor

Skrivet av 
alt

Semcons nya huvudkontor ägs av Eklandia.

 

Semcons nya huvudkontor står nu klart på Lindholmen i Göteborg. Byggnaden har uppförts av BRA Bygg AB på uppdrag av Eklandia Fastigheter. För byggnadens arkitektur svarar Semrén & Månsson.

 

– Med ett heltänkande perspektiv har vi skapat en modern arbetsplats som passar både individen och gruppen. Här finns utrymme för ögonkontakt och möten mellan människor, allt som behövs för att kreera nya idéer och utveckling. Arkitekturen understryker Semcons kärnvärden och tar sig uttryck i en glasfasad som kontrast till den bakomliggande träfasaden, som ger koppling till hamnområdets känsla, säger Magnus Månsson, koncern-vd på Semrén & Månsson.

 

Byggnadens arkitektur uttrycker en blandning av det nordiskt varma och ett ingenjörsmässigt precisionsarbete, i både materialval och utförande. Kontoret är miljöcertifierat som Green Building och den högteknologiska glasfasaden är bra ett exempel på när höga krav på formspråk och innovationsteknik går hand i hand.

 

– För att klara dagens energikrav är det närmast omöjligt att bygga helglasade fasadlösningar åt soliga väderstreck. För att åstadkomma det glasade, lätta uttrycket har vi skapat en dubbelfasad som innebär ett yttre skikt av glas och stål framför en inre fasad av glas och trä. Mellan den yttre och inre fasaden sker ett naturligt självdrag genom öppningar i botten och toppen. Här sitter också en solavskärmning som leder bort solvärmen, säger Charlotte Erdegard, studiochef publika byggnader på Semrén & Månsson.