29 april 2024
fredag, 27 februari 2015 17:53

630 nya bostäder i Sigtuna Stadsängar

Skrivet av 
alt
Den nya stadsdelen Sigtuna Stadsängar uitformas av Strategisk arkitektur.

 

Nu finns stora planer på ett nytt stort bostadsområde med 630 bostäder i norra Sigtuna, som kallas Sigtuna Stadsängar. Bostadstrycket är stort i Sigtuna kommun på grund av att invånarantalet ökar för varje år, vilket kommunledningen i Sigtuna är glada över då den säger i sina visionsplaner att: ”Sveriges första stad, Sigtuna, är en unik plats med en rik kulturhistoria och en ren och vacker natur … plats där historia och nutid existerar i symbios och formar en helhet.”

 

Planförslaget möjliggör för cirka 630 nya bostäder som till största delen kommer att utgöras av flerfamiljshus. Vidare möjliggör förslaget sammantaget cirka 27.800 kvm bruttoarea (BTA) för handel och centrumfunktion. Utöver detta ska det skapas mötesplatser och inom detaljplanen säkerställs även en park för rekreation.

 

Strategisk arkitektur säger att projektet Sigtuna Stadsängar är en utmaning när kunden NCC har identifierat Sigtuna som en attraktiv marknad för framtida bostadsbebyggelse och därför förvärvat ett markområde i utkanten av den centrala staden. Samtidigt har Strategisk arkitektur insett komplexiteten i att komplettera en så känslig miljö för att på ett lämpligt sätt angripa uppgiften. Processen kring en visionsstyrd stadsutveckling är ett svar på behovet av en ny stadsdel. Med hjälp av ett tydligt visionsarbete, där både medborgarforum och visionsövningar med markägarna och kommunen (både politiker och tjänstemän) har varit självklara ingredienser, har Strategisk arkitektur nu kommit långt i arbetet med att konceptuellt utforma den nya stadsbildningen.

 

Före sommaren 2014 röstade medborgarna i Sigtuna ja till förslaget och nu påskyndas detaljplanearbetet för att realisera Sigtuna Stadsängar.