29 april 2024
fredag, 27 februari 2015 18:21

Heimstaden visade resultat om 266 Mkr

Skrivet av 
alt
Patrik Hall, vd Heimstaden.

 

År 2014 gjorde Heimstaden ett resultat om 266 Mkr (367). På grund av ett mindre fastighetsbestånd minskade Heimstaden under helåret 2014 hyresintäkter till 471 Mkr (647). Uthyrningraden för bostäderna blev oförändrat 99,5 procent.  

 

Driftnettot uppgick totalt 242 Mkr (321) med ett finansnetto som minskade till -144 Mkr (-249)

 

Värdeförändring i fastigheterna ökade till 144 Mkr (-42) medan värdeförändring av finansiella instrument stannade vid -0,3 Mkr (214)

 

I en kommentar till bokslutet säger vd Patrik Hall:
– Q4 blev ett intensivt kvartal, där vi kunde addera bra och välskötta centralt belägna fastigheter i intressanta orter till vårt fastighetsbestånd. Detta har skett i en transaktionsmiljö med allt tuffare konkurrens om fastighetsobjekten. Dagens extrema lågräntenivå, och begränsade utbudsalternativ till trygg och stabil avkastning, attraherar både väl etablerade aktörer och helt nya aktörer till fastighetsmarknaden.

 

Han fortsätter:
– Den löpande förvaltningen har utvecklats väl med kompetent och motiverad personal. Vi skall villigt erkänna att ”moder natur” bidragit till minskade driftskostnader år 2014 genom ett varmare år än normalt. Tillsammans med sommarens stora regnmängder leder det oss in på viktigheten av hållbarhetsarbete. Vi måste som fastighetsägare bidra med eftertänksamhet och kloka val i vår förvaltning av fastigheter och göra det vi kan för att minska vår klimatpåverkan. Vi utökar vår kapacitet inom driftsoptimering och kommer framöver att fokusera än mer på friska hus, där boendemiljö blir en allt viktigare fråga. Under 2014 ökade vi kraftigt våra investeringar i befintliga fastigheter i syfte att erbjuda än mer attraktiva fastigheter och kommer framöver att fortsätta dessa investeringar.