29 april 2024
torsdag, 05 mars 2015 18:47

Sweco vinner projekt för JM i Göteborg

Skrivet av 
alt

Landshövdingehus i Göteborg formgivna av Sweco.

 

alt

Bostadskvarteret Solstenen i Kungälv kommer att domineras av kompakta treor.

 

Swecos arkitekter har nyligen vunnit två tävlingar som JM bjudit in till i Göteborgsområdet. Tävlingarna gällde bostadskvarteren Majstången i centrala Göteborg och Solstenen i Kungälv och det var genomtänkta planlösningar och fasadgestaltningar som var det vinnande konceptet för de båda projekten, vilka ska säljstartas till hösten.

 

Vid gestaltningen av kvarteret Majstången har Sweco inspirerats av de traditionella landshövdingehusen, en byggnadstyp som är typiskt för Göteborg med en första våning i sten i ett trähus med tre våningar.

 

– Vi har skapat ett boende för den urbana familjen som vill bo kvar centralt i staden och inte flytta till radhus eller villa. Vår utgångspunkt har varit generalitet och upprepning, ett tema som är karakteristiskt för landshövdingehusen, säger Kajsa Crona, ansvarig arkitekt på Sweco.

 

När det gäller kvarteret Solstenen i Kungsbacka var önskemålet från JM var att skapa kompakta lägenheter med fokus på treor. Huset har ljus tegelfasad där tryckta ränder runt fönstren ger karaktär till fasaden.

 

– Motiveringen till att vi vann tävlingen för Kvarteret Solstenen var den ljusa tegelfasaden i kombination med ekonomiska planlösningar, säger Kajsa Crona.