29 april 2024
måndag, 09 mars 2015 15:36

Rekordstora byggplaner i Göteborg

Skrivet av 
alt

Älvstaden, centrala Göteborg på bägge sidor om Göta älv, väntar på att bli omvandlad till en levande och attraktiv innerstad.


alt

Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg (BRG).


alt

Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.


Aldrig förr har det gjorts så stora fastighetsaffärer i Göteborg. Under 2014 bytte kontor, bostäder och butikslokaler för 14 Mdr kr ägare, vilket var tre gånger som mycket som året före enligt en analys från CBRE. Internationella aktörer eldar på utvecklingen i Göteborg, som betraktas som en trygg hamn i en orolig omvärld. En orsak är att efterfrågan på moderna kontorslokaler är så stor i förhållande till utbudet.

 

Samtidigt planeras tre stora projekt, vilka kommer att bidra till ytterligare cirka 5 miljoner kvm i centrala Göteborg. Detta fokuserar Göteborgsregionen på under årets fastighets- och investerarmässa Mipim den 10–13 mars i franska Cannes.

 

– Vi har ett starkt utgångsläge på Mipim. Intresset finns redan. Budskapet blir ännu starkare när vi kan visa upp så omfattande byggplaner mitt i hjärtat av Sveriges näst största stad, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg (BRG).

 

BRG samordnar Göteborgsregionens deltagande på Mipim. I montern visas tre stora modeller upp som tillsammans ger en god bild av omfattningen av de stora stadsbyggnadsprojekten. Det är Karlavagnstornet på Lindholmen, som tävlar om att bli Skandinaviens högsta byggnad, planerna runt Centralstationen och hela den stora Älvstadenmodellen.

 

– Göteborgs citykärna fördubblas. Det ska ske på en relativt kort tid så Göteborg behöver internationella aktörer och investeringar för att vi ska kunna genomföra det på ett bra sätt, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.