9 maj 2024
måndag, 09 mars 2015 19:37

Pangea: Nordisk fastighetsboom på börsen

Skrivet av 
alt

Bård Bjølgerud, vd, och Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea.

 

Det har varit en kanonstart på 2015 för nordiska fastighetsaktier. Det visar Pangea Property Partners fastighetsaktieindex. Intresset för nordiska fastigheter just nu, inte minst bland internationella investerare och det avspeglar sig även på börsen, där svenska Fastighets AB Balder för närvarande är störst med ett börsvärde om 3,0 miljarder euro, följt av Hufvudstaden (2,8), Wallenstam (2,7), Castellum (2,6), Fabege (2,2), norska Olav Thon Eiendomsselskap (2,1), Atrium Ljungberg (2,0), finska Citycon (1,9), norska Entra (1,8) och Klövern (1,6).

 

Det svenska fastighetsaktieindexet PREX Sweden har stigit med 22 procent hittills i år och hela 64 procent sedan början av 2014, exklusive utdelningar. Indexet är nu på en rekordhög nivå, och uppgången har varit betydligt starkare än för börsen generellt.

 

Allra bäst på kort sikt har nordiska fastighetsaktier med fokus på köpcentrum gått med en uppgång på hela 27 procent under 2015. Sämst har fastighetsaktier med fokus på bostäder gått, men även dessa visar en samlad uppgång på 15 procent.

 

– Det finns ett stort intresse för nordiska fastigheter, inte minst från internationella investerare. Det har vi sett på transaktionsmarknaden, och nu ser vi det även på börsen, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea.

 

Generellt har fastighetsaktier i Europa haft en stark utveckling i år. Fastighetsaktieindexet GPR 250 PSI Europe har stigit 16 procent under januari och februari, men uppgången har alltså varit ännu större i Norden.

 

– Det finns flera orsaker till att nordiska fastighetsaktier har gått så stark. De senaste räntesänkningarna har givetvis bidragit, men det finns också en långsiktig tro på Norden som attraktiv och konkurrenskraftig region. Sedan gör den svagare valutan att prisnivåerna blir fördelaktiga, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea.

 

Transaktionsvolymen i Norden nådde rekordnivåer under 2014 – fastigheter för hela 270 Mdr kr omsattes, vilket är i nivå med rekordåren före finanskrisen.

 

Pangea är på plats på Mipim i Cannes har ett tätt mötesschema.
– Det finns många som vill diskutera fastighetsinvesteringar i Norden. Förra året var väldigt hektiskt, och vi ser att det höga transaktionstempot även håller i sig under 2015, säger Bård Bjølgerud.
    
Fakta om den nordiska fastighetsmarknaden
Transaktionsvolym senaste 12 månaderna:
o Sverige: SEK 149 miljarder
o Norge: NOK 59 miljarder
o Finland: EUR 3,6 miljarder
o Danmark: DKK 20 miljarder

 

• Antal börsnoterade fastighetsbolag (huvudlistan): 29
• Samlat börsvärde (huvudlistan): EUR 36 miljarder
• Börsnoteringar senaste 12 månaderna (huvudlistan):
 Hemfosa (SE), NP3 (SE), Entra (NO)