28 april 2024
fredag, 13 mars 2015 19:06

Borealis, AP3, AP1 och Folksam köper Fortum

Skrivet av 
alt

Jens Henriksson, koncernchef Folksam.

 

Ett konsortium bestående av Borealis Infrastructure, Tredje AP-fonden (AP3), Folksam med dotterbolag och Första AP-fonden (AP1) (”Konsortiet”), ska köpa det vinstrika Fortum Distribution AB, Fortums eldistribution i Sverige. Säljare är mäktiga Fortum Holding med 8.600 anställda och med verksamhet i Norden, Baltikum, Ryssland och Polen. Fortum Distributions rörelsevinst för år 2014 var mäktiga 2.342 Mkr. Köpeskillingen är enligt den finska nyhetsbyrån FNB 6,6 miljarder euro, 60,8 Mdr kr.


Det betyder att Fortum gör i affären en rörelsevinst om mäktiga 4,4 miljarder euro, 40,2 Mdr kr.


Borealis Infrastructure köpte år 2013 Fortums finska elnät för 22 Mdr kr.

 

I en kommentar kan sägas att nu rättas det historiska misstaget då utförsäljningen av Birka Energi, Stockholms stads kronjuvel, som skedde i två olika affärer, åren 1998 och 2001, om totalt 19 Mdr kr. Redan år 2009 uppskattade analytiker på Handelsbanken värdet på Birka Energi, sedermera Fortum Stockholm, till 65 Mdr kr

 

Vid det slutgiltiga försäljningstillfället av Birka Energi till Fortum år 2001 sa dåvarande finansborgarrådet Carl Cederschiöld till TT:

– För Stockholms stad är det här en bra affär av flera skäl. Skattebetalarnas pengar skall inte riskeras i kommersiell verksamhet. Det här frigör kapital som kan användas för stadens egen utveckling, som bostadsbyggande och satsningar på infrastruktur.

 

Nu vet vi att Cederschiöld hade fel och Stockholm gjorde i affären ett historiskt dyrt misstag om drygt 41 Mdr kr, exklusive 14 års ränta och vinstavkastning.

 

– Detta är en investeringsmöjlighet som passar Folksam med dotterbolag särskilt bra eftersom vi är en långsiktig aktör med långa åtaganden gentemot våra kunder. Dessutom lämpar sig investeringen väl som ett komplement i våra olika tillgångsportföljer, eftersom den förbättrar riskspridningen och den förväntade avkastningen, säger Folksams koncernchef Jens Henriksson.

 

Fortum Distribution är den näst största elnätsaktören i Sverige. Företaget levererar el till 906.000 kunder i Sverige och har en marknadsandel på omkring 17 procent.

 

Ägarandelarna i det köpande konsortiet fördelar sig enligt följande: Borealis Infrastructure 50,0 procent, AP3 20,0 procent, Folksam med dotterbolag 17,5 procent och AP1 12,5 procent.

 

Försäljningsprocessen beräknas bli klar under andra kvartalet 2015.

 

Transaktionen är villkorad av tillstånd från konkurrensmyndigheter. Lenner & Partners har varit rådgivare åt Folksam med dotterbolag i affären.

 

Fakta om ägarna

Borealis Infrastructure Management Inc


Borealis har i 16 års tid ansvarat för förvaltningen och utvecklingen av infrastrukturplaceringarna för Ontario Municipal Employees Retirement Systemsin (“OMERS”). OMERS, som grundades år 1962, är en kanadensisk pensionsfond med mer än 459.000 medlemmar, nettotillgångar på 72 miljarder kanadensiska dollar att administrera samt Standard & Poor's AAA-kreditklassificering. OMERS var bland de första kanadensiska pensionsfonder som placerade på den privata marknaden, och fonden har allokerat över 20 procent av sin portfölj i infrastrukturplaceringar. Borealis administrerar för närvarande över tjugo infrastrukturplaceringar i Kanada, USA och Europa. Placeringarna utgör drygt 10 miljarder kanadensiska dollar av Borelias egna placerade kapital.

 

Tredje AP-fonden (AP3) är en av fem buffertfonder inom det allmänna pensionssystemet. Buffertkapitalet utgör cirka 13 procent av inkomstpensionssystemets totala tillgångar. AP3s fondkapital per den 31 december 2014 uppgick till 288 Mdr kr.

 

Folksam med dotterbolag är ett kundägt företag med försäkringar och pensionssparande. Folksam är en av Sveriges största kapitalförvaltare med över 350 Mdr kr under förvaltning.

 

Första AP-fonden (AP2) förvaltar 284 Mdr kr i en global portfölj bestående av aktier, räntebärande värdepapper, fastigheter, riskkapitalfonder och hedgefonder. SF