27 april 2024
fredag, 13 mars 2015 19:56

White bland vinnarna på Mipim

Skrivet av 
alt

Würths huvudkontor i Örebro.Bild: White arkitekter

 

alt

Krøyers Plads 1 i Köpenhamn.

 

alt

Markthal i Rotterdam.

 

alt

Center Parcs Woburn Forest i Bedfordshire.

 

alt

One Central Park, Sydney.

 

alt

Selcuk Eczas huvudkontor i Isanbul.

 

alt

Dreischeibenhaus.

 

alt

Cité Musicale départementale de l’Île Seguin.

 

alt

Nya Nordsjällands sjukhus i danska Hillerød.

 

alt

Boulevard Euroméditerranée i Marseille.

 

Logistikföretaget Würths nya huvudkontor och centrallager i Örebro tog hem förstapriset i Mipim Awards 2015 i kategorin Bästa industri- och logistikbyggnad. Byggnaden som har ritats av White arkitekter, var den enda svenska byggnaden i final.

 

– Att vinna första pris i konkurrens med de bästa arkitekterna i Europa är en ära. Jag är stolt över mina kollegor som har skapat en byggnad som underlättar flöden och snabba transporter, vilket är kritiskt för ett logistikföretag, säger Viktoria Buskqvist, arkitekt och kontorschef på White i Örebro.  

 

Till bästa bostadsutvecklingsprojekt valdes Krøyers Plads 1 i Köpenhamn. Projketet, som är en omtolkning av gamla hamnmagasinen vid Köpenhamns hamn, innehålller 38 high end-lägenheter med restauranger i bottenplan. NCC Bolig A/S har byggt dem och för formgivningen svarar Vilhelm Lauritzen Architects & COBE Architects.

 

I kategorin bästa köpcentrum segrade Markthal i nederländska Rotterdam. Den består av ett hyreshus som täcker matmarknad med mataffärer, restauranger, ett snabbköp och en underjordisk parkering. Utvecklare av projektet är Provast och arkitekt är MVRDV.

 

Inom kategorin hotell- och turism vann det brittiska sport- och konferenskomplexet Center Parcs Woburn Forest i Bedfordshire cirka tio mil norr om London. Utvecklare är Center Parcs och arkitekt Holder Mathias. Center Parcs beskrivs som ett ”sofistikerat subtropiskt badparadis” med ett stort utbud av restauranger, detaljhandel och fritidsaktiviteter. Investeringen uppgick till 97 MGBP.

 

Priset för bästa innovativa gröna byggnad gick till bostadstornet One Central Park innehållande 623 lägenheter ovanför en handelsplats i Sydney, Australien. Utvecklare är Sekisui House Australia och arkitekt Ateliers Jean Nouvel

 

Dreischeibenhaus i tyska Düsseldorf valdes till bästa renoverade byggnad. Fastigheten innehåller 35.000 kvm topprenoverade kontorslokaler i hjärtat av Düsseldorf. Detta landmärke det tidigare huvudkontor för Thyssen Krupp. Nu är huset fullt uthyrt till en rad hyresgäster med starka varumärken. Bakom projektet står Momeni Projektentwicklung och arkitekterna HPP Hentrich - Petschnigg & Partner GmbH + Co. KG.

 

Till bästa kontorsprojekt valdes huvudkontoret för läkemedelsdistributören Selcuk Ecza i turkiska Istanbul. Utvecklare är Selcuk Ecza Holding och för formgivningen svarar Tabanlıoğlu Arkitekter. Kontorskomplexet består av sju sammanlänkade volymer med valmade tak bildar kontorscampus. De olika volymerna integrerar med varandra antingen genom trädgårdar, takträdgårdar, övre eller undre uteplatser och stigar och ljusgårdar.

 

Bästa stadsförnyelseprojekt blev den 2,5 kvm långa Boulevard Euroméditerranée i franska Marseille, som invigdes 2013 när Marseille var Europas kulturhuvudstad. Projektets arkitekter är Ateliers Lion – Ilex – Kern et Associés.

 

En kulturell mötesplats i Boulogne-Billancourt i västra Paris, Cité Musicale départementale de l’Île Seguin, vann i kategorin Best Futura Projcet. Anläggningen rymmer bland annat musikskola, repetioionslokaler, inspelningsstudior, ett auditiorium för 1.150 personer och en konsertlokal som tar 6.000 personer.  Utvecklare är Bouygues Bâtiment Ile-de-France och architect är Shigeru Ban Architects Europe – Agence Jean de Gastines Architectes.

 

Slutligen valdes Nya Nordsjällands sjukhus i danska Hillerød till bästa projekt i kategorin Best Futura Mega Project med en helande arkitektur av Herzog & de Meuron + Vilhelm Lauritzen Architects, där den mjuka, organiska formen av en fyrklöver förbinder många funktioner i sjukhuset och garanterar en känsla av säkerhet och effektivt flöde.