10 maj 2024
måndag, 16 mars 2015 19:08

Campus Valla får studenthus för 400 Mkr

Skrivet av 
alt

Det nya studenthuset på Campus Valla i Linköping ska stå färdigt vintern 2018. Bild: White Arkitekter

 

Tillsammans med Linköpings universitet satsar Akademiska Hus cirka 400 Mkr i ett nytt studenthus som blir campusområdets centrala nav. Byggnaden ska bidra till ökad samverkan mellan akademi och samhälle men även samla servicefunktioner för studenter, universitetsförvaltningen och ett modernt bibliotek på en och samma plats.

 

Det nya studenthuset, som har ritats White Arkitekter, ska först och främst blir en mötesplats mitt på campus som ska tillgodose studenternas behov av service och information. Här kommer bland annat finnas reception, studenthälsa, antagnings- och examensservice, studieplatser, studentfik och arbetsplatser.

 

Huset blir också en möjlighet för universitetet att för första gången samla universitetsförvaltning och fakultetskanslier, som i dagsläget är utspridda på sju olika ställen på Campus Valla och i Mjärdevi. Dessutom integreras ett modernt bibliotek i byggnaden, något som blir unikt för Linköpings universitet.

 

– Vi är glada över att Akademiska hus har tagit fram ett mycket spännande förslag till en rimlig kostnad. Det gör det möjligt för oss att satsa på inspirerande arbets- och studentmiljöer också på Campus Valla, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet.

 

Studenthuset blir sex våningar högt och placeras på nuvarande byggnaden Origos plats. Origo kommer att monteras ned på ett varsamt sätt och med stort fokus på återvinning och hållbarhet. I den mån det är möjligt återanvänds material vid byggandet av studenthuset alternativt säljs det vidare eller återanvänds vid andra produktioner.

 

– Byggnaden kommer att uppfylla höga krav på energieffektivitet och flexibla lösningar som vi hoppas ska bidra till att Linköpings universitet även i framtiden är ett universitet i framkant, säger Lars Hagman, regiondirektör Akademiska Hus region Öst.

 

Byggstarten av det nya studenthuset är planerad till vintern 2016 med inflyttning vintern 2018.