10 maj 2024
måndag, 16 mars 2015 19:12

CBRE: Uppsving för nya marknader och sektorer

Skrivet av 
alt

Richard Barkham, Global Chief Economist, CBRE.

 

Jakten på avkastning har stor effekt på investeringar i kommersiella fastigheter i Europa. Det visar CBRE:s enkät 2015 Investment Intention’s Survey som presenterades på Mipim i Cannes. I takt med att prime yield-nivån fortsätter att sjunka breddar investerare i kommersiella fastigheter sina investeringsstrategier och söker sig även längre ut på riskkurvan. Diversifieringen har lett till ett ökat intresse för ”alternativa” fastighetstillgångar, exempelvis i form av fastighetsobligationer, student- och vårdboenden. 

 

Omsättningen av fastighetsobligationer har ökat dramatiskt under de senaste två åren, från under 10 miljarder euro 2012 till 49 miljarder euro 2014, och tillgångsslaget kommer sannolikt att vara den främsta alternativa investeringen även i år. Nästan en tredjedel (32 procent) av respondenterna uppgav att de tänker leta aktivt efter möjligheter i fastighetsobligationer under 2015.

 

Andra populära investeringsalternativ är studentboenden (27 procent), fritids- och nöjeslokaler respektive vårdinrättningar (båda 17 procent) samt äldreboenden (15 procent).

 

Bland de traditionella sektorerna är kontorsfastigheter alltjämt den populäraste tillgångsklassen med viss marginal – de står för nästan halva den förväntade investeringsnivån 2015. Dock fanns också en tydlig preferens för industri- och logistikfastigheter. Intresset är klart större än det investerbara beståndet, och det talar för att efterfrågan på tillgångsklassen vida överstiger utbudet.

 

På landsnivå är Storbritannien alltjämt den attraktivaste marknaden för fastighetsinvesteringar i Europa; 31 procent av de svarande vill helst investera där, medan Tyskland och Spanien delar andraplatsen med 15 procent vardera. När det gäller de tre toppresultaten är investerarnas preferenser nästan identiska med i fjol, men för andra marknader syns tydliga förändringar.             

 

Den största förändringen är att andelen investerare som uppgav att de ser Frankrike som den mest attraktiva marknaden i EMEA har ökat till 10 procent, från endast 5 procent förra året. Även Italien steg i popularitet och lockade 6 procent av de svarande, mot 4 procent 2014. I båda dessa länder ökade investeringsaktiviteten kraftigt under det sista kvartalet 2014, och i Italien redovisades nästan halva årsomsättningen under årets sista tre månader. Det talar för en fortsatt ökning av investeringarna i Frankrike och Italien i år.

 

Richard Barkham, Global Chief Economist på CBRE, säger:

– Trots att priserna på traditionella fastigheter nu är markant högre än för några år sedan i nästan hela Europa är regionen fortfarande mycket attraktiv för investerare. Det är inte särskilt förvånande med tanke på glappet mellan direktavkastningen från fastigheter och statsobligationsräntorna. Jämfört med andra regioner tycks Europa fortfarande erbjuda bäst värde.