12 maj 2024
onsdag, 25 mars 2015 14:11

Finlands största fastighetstransaktion

Skrivet av 
alt

Finska SRV ska bygga köpcentrum, parkeringsanläggning och bostäder i Fiskehamnen i Helsingfors.


Finlands största enskilda fastighetstransaktion har nyligen tagit form. Det rör sig om REDI Shopping Centre med en parkeringsanläggning belägen vid tunnelbanan i Kalasatama (Fiskehamnen) i Helsingfors – en investering om 480 MEUR (4,47 Mdr kr) där projektutvecklaren SRV ansvarar för design, konstruktion och uthyrning. Investerare är ett joint venture lett av SRV (40 procent) tillsammans med Ilmarinen (30 procent samt LocalTapiola och OP-Pohjola (15 procent vardera). JLL har varit rådgivare till SRV i samband med transaktionen och utformningen av det gemensamma företaget. Köpcentrumet och parkeringsanläggningen beräknas öppna under hösten 2018.

 

Christian Hohenthal, chef för Capital Markets JLL Finland, är nöjd över att ha underlättat transaktionen och tror 2015 blir ett nytt rekordår i den finska fastighetsinvesteringsmarknaden. Utöver de stora finländska institutionerna som deltog i transaktionen fanns ett stort intresse från internationella investerare att gå med i detta samriskföretag.

 

I samband med investeringen har ett projektkreditavtal om 225 MEUR tecknats med ett syndikat av banker bestående av Pohjola Bank, Nordea Bank Finland och Helaba Landesbank Hessen-Thüringen som arrangörer, och Danske Bank och Swedbank AB som övriga långivare i syndikatet.

 

– Vi är glada att lansera REDI-projektet med de mest framstående inhemska institutionella investerare med stöd av bankkonsortium som bildas av Nordens ledande och internationella banker verksamma i Finland, säger Markus Laine, direktör på SRV.

 

SRV planerar också att bygga sex bostadstorn samt kontors- och hotelltorn ovanför köpcentrumanläggningen. Totalt planeras 1.200 bostäder, med första byggstart under 2016. Projektet REDI som helhet beräknas vara klar under 2022-2024 beroende på marknadsläget.

 

Omsättningen från köpcentrum, parkeringsanläggning och torn väntas bli över en miljard euro. Juridiska rådgivare i överenskommelsen var advokatbyråerna Krogerus (SRV Group), Castrén & Snellman (investerarkonsortiet) och Roschier (bankkonsortiet).