12 maj 2024
onsdag, 25 mars 2015 16:44

3,2 Mdr/år från regeringen till nya bostäder

Skrivet av 
alt

Foto från regeringens pressträff under onsdagen: Stimulans för ökad nybyggnation. Från vänster statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, klimat- och miljöminister Åsa Romson och utbildningsminister Gustav Fridolin.

 

För att öka nybyggnationen av hyresrätter föreslår regeringen att en stimulans för nybyggnation införs. Förslaget kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016 och beräknas uppgå till 3,2 Mdr kr per år. Stöd gäller nybyggnation som påbörjas från och med nu och kommer att vara anpassat utifrån kostnadslägen i olika regioner. Stödet kommer att vara särskilt högt för bostadsytor upp till 35 kvm och innefattar krav på energieffektivitet, rimliga hyror och att lägenheterna förmedlas på ett öppet sätt.

 

Med den föreslagna budgetramen skulle stöd kunna ges till ungefär 15.000 lägenheter per år. Investeringsstödet är en del av regeringens bostadspaket. Där avsätts ytterligare 3,5 Mdr kr till stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande och effektiviserad handläggning, energieffektivisering av miljonprogrammet, stadsmiljöavtal samt stöd till byggande av äldrebostäder.

 

– Sverige behöver investera mer för att klara jobben och framtida konkurrenskraft, och det finns få saker som är så klokt att investera i som att fler människor har en egen bostad, säger statsminister Stefan Löfven.

 

Krav som ställs för att få investeringsbidraget är:

1. Krav om riktvärden för hyror i hyresbostäder som byggts med stödet. 2. Att en acceptabel hyra sätts i 15 år. 3. Låg energianvändning. 4. Krav på många mindre lägenheter i färdigställt projekt 5. Hyresbostäderna ska förmedlas via den kommunala bostadsförmedlingen eller i samarbete med kommunen. 6. Bostadsföretagen ska medverka till praktisk arbetsmarknadsutbildning. 7. Särskilt stöd för äldrebostäder.