17 maj 2024
fredag, 27 mars 2015 17:04

Kungsleden ökar i Kista och Högsbo

Skrivet av 
alt

Kungsleden ökar sitt innehav i Kista genom förvärv av fastigheten Hornafjord 1.


Kungsleden köper fem strategiska fastigheter på två tillväxtmarknader där bolaget sedan tidigare har en stark ställning. Det sammanlagda förvärvspriset uppgår till 676 Mkr.

 

I en affär om 514 Mkr förvärvar Kungsleden fastigheten Hornafjord 1 med en total uthyrningsbar area om 23.000 kvm i Kista Science City norr om Stockholm. Säljare är Genesta med Cushman & Wakefield som rådgivare. Fastigheten har ett tjugotal hyresgäster, av vilka de största är Huawei och Infor.

 

Kungsleden äger sedan tidigare sex kontorsfastigheter i området och är den tredje största fastighetsägaren inom kontor i Kista. Förvärvet förstärker marknadspositionen i Kista ytterligare genom att Kungsledens kontorskluster och kunderbjudande växer till 123.000 kvm.

 

I Högsbo i Göteborg köper Kungsleden fyra fastigheter från Platzer för 162 Mkr. Fastigheterna kompletterar Kungsledens befintliga bestånd i området och befäster därmed bolages redan starka position. De fyra fastigheterna Högsbo 11:5, Högsbo 13:6, Högsbo 14:3 och Högsbo 27:8 tillför 17.000 kvm till Kungsledens befintliga portfölj. Den totala uthyrningsbara arean i Kungsledens Högsbokluster stiger därmed till cirka 107.000 kvm. CBRE var rådgivare åt Platzer i affären.
 

– Arbetet med att växa vår strategiska portfölj går hela tiden framåt. Vi vet precis vilka fastigheter vi letar efter och när vi hittar dem, agerar vi snabbt, säger Ylva Sarby Westman, transaktionschef på Kungsleden.

 

För Platzers del innebär överenskommelsen att bolaget fokuserar sitt bestånd i Högsbo till norra delen av området, där bolaget äger cirka 70.000 kvm.

 

– Med planeringen av Dag Hammarskjölds Boulevard och den stadsutveckling som är på gång ser jag stora möjligheter att tillsammans med andra fastighetsägare vara med och driva utvecklingen i Högsbo, säger säger P-G Persson, vd för Platzer.