17 maj 2024
fredag, 27 mars 2015 17:13

Ikano satsar på bostäder

Skrivet av 
alt

Daniel Skoghäll, affärsområdeschef på Ikano Fastigheter.

 

Ikano Group och IKEA Group har tecknat ett avtal där IKEA Group förvärvar resterande 51 procent av aktierna i Ikano Retail Centres.

 

Från och med den 31 mars blir Ikano Retail Centres en del av IKEA Centres. Genom att förvärva Ikano Retail Centres nordiska verksamhet till det nyligen skapade IKEA Centres, syftar IKEA koncernen att stärka sin position på köpcentermarknaden. Affären omfattar 13 shoppingcenter i Sverige, Norge och Finland.

 

– Vår erfarenhet visar att shoppingcenter adderar mervärde till IKEA varuhusen. Ikano Retail Centres medarbetares unika erfarenhet av att utveckla och driva shoppingcenter i Norden kommer att skapa stora möjligheter för oss, säger Erik Øster Pedersen, ansvarig för affären på IKEA Group.

 

Arbetet inom Ikano Affärsområde Fastigheter när det gäller pågående och nya projekt löper enligt strategi- och tillväxtplaner. Ikano Bostad har haft en stark tillväxt de senaste åren och fortsätter att växa.

 

– Det finns en stor efterfrågan på nya bostäder i Sverige. Ikano Fastigheter ökar sitt fokus på bostäder där målet är att växa de närmaste åren, säger Daniel Skoghäll, affärsområdeschef på Ikano Fastigheter.

 

För 2013 redovisade Ikano Fastighets AB ett resultat om 619 Mkr och en omsättning om 2,38 Mdr kr. Anläggningstillgångarna var drygt 6 Mdr kr och det egna kapitalet 1,73 Mdr kr.

 

Ikano Bostad AB redovisade för 2013 ett rörelseresultat EBIT om 44,4 Mkr och en omsättning om 389 Mkr. Tillgångarna värderades till 1,2 Mdr kr och det egna kapitalet till 242 Mkr.