10 maj 2024
torsdag, 02 april 2015 18:41

Finlands CapMan stänger nordisk fond om 2,56 Mdr

Skrivet av 
alt

Mika Matikainen, senior partner och chef för CapMan Real Estate.

 

CapMan, det i Helsingsfors noterade private equity-bolaget har stängt sin nordiska fastighetsfond om totalt 273 MEUR, cirka 2,56 Mdr kr. Stängningen överstiger kraftigt det ursprungliga målet om 125 MEUR, eftersom stödet bland institutionella investerare i Europa och USA ökade starkt.

 

CapMans nordiska fastighetsfond investerar främst i kontor, butiker och bostäder i etablerade och snabbväxande delmarknader i stora nordiska städer. Fonden har redan gjort sex investeringar, motsvarande en tredjedel av dess kapital.


Dessa genomförda investeringar omfattar kontorsbyggnader Silverdal I, Apelsinen 4 och Bergshamra Bro i norra Stockholm samt Plaza Presto, en kontorsbyggnad i Finland nära Helsingfors-Vanda flygplats.


Fonden har även förvärvat nio fastigheter på Köpenhamns populära shoppinggata Amagerbrogade samt två bostadsfastigheter i centrala Köpenhamn.

 

– Det finns en hel del attraktiva investeringsmöjligheter på våra viktigaste marknader och vi räknar med att göra ett antal nya investeringar i år, säger Mika Matikainen, senior partner och chef för CapMan Real Estate i ett uttalande.

 

Nyligen meddelade fonden att den ska investera i utvecklingen av centrumet Broen, omfattande 29.900 kvm i ett köpcentrum i Esbjerg, Danmark. Här ska det byggas ett 70-tal butiker i samarbete med danska TK Development. Projektet är beläget nära järnvägsstationen med utmärkt tillgänglighet i Esbjerg.

 

Köpcentrumet Broen kommer att stärka Esbjerg centrum och erbjuder en förstklassig shoppingupplevelse för ett upptagningsområde om cirka 250.000 personer, säger Torsten Bjerregaard, senior partner på CapMan Real Estate.

 

Totalt förvaltar CapMan åt private equity investerare i Norden och Ryssland med ett kapital om 3 miljarder euro,  28,15 Mdr kr.