12 maj 2024
onsdag, 08 april 2015 16:34

NCC bygger barnsjukhus för 850 Mkr i Göteborg

Skrivet av 
alt

Den nya byggnaden vid Drottning Silivas barnsjukhus omfattar 31.000 kvm och ska innehålla lokaler för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar och administration.

 

NCC har fått i uppdrag av Västfastigheter att bygga ett nytt modernt barnsjukhus i direkt anslutning till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Det nya sjukhuset blir en tillbyggnad till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Även de äldre lokalerna kommer att renoveras och anslutas till det nya sjukhuset. I uppdraget ingår att bygga sjukhusbyggnaden och anslutningar till befintligt sjukhus och att skapa en attraktiv markmiljö i området.

 

NCC och Västfastigheter driver projektet i samverkan där de första stegen har varit att ta fram projektets organisation, projektering, bygghandlingar och budgetpris. Ordervärdet beräknas totalt att uppgå till 850 Mkr. Entreprenaden är uppdelad i ett antal delavtal som tecknas successivt och med ett slutligt huvudavtal som tecknas under hösten 2015. Inflyttning i det nya sjukhuset kommer att ske successivt från 2018 till 2020.

 

– Vi strävar efter att nå Miljöbyggnad Guld, vilket är den högsta klassificeringen och visar byggnadens miljöprestanda vad gäller energi, inomhusmiljö och material, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Construction Sweden.

 

Med det nya barnsjukhuset får Göteborg ett av världens mest framstående barn- och ungdomssjukhus inom högspecialiserad barnsjukvård, klinisk forskning och utbildning.

 

– Den nya byggnaden ska innehålla lokaler för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar och administration. Vårdavdelningarna ska erbjuda en förbättrad vårdmiljö för patienter, närstående och personal, säger Johannes Hellsing, huvudprojektledare på Västfastigheter.