12 maj 2024
onsdag, 08 april 2015 17:20

SEB Immoinvest säljer Potsdamer Platz för 14 Mdr

Skrivet av 
alt
Innertaket på Sony Center vid Potsdamer Platz i Berlin.

 

Enligt avtal ska jättefonden SEB Immoinvest vara helt avvecklad före den 30 april 2017 och därför ska nu SEB sälja sitt kontorskomplex vid Potsdamer Platz i Berlin för cirka 1,5 miljarder euro, cirka 14 Mdr kr.

 

SEB Immoinvest äger totalt 18 byggnader vid Tysklands mest berömda torg, Potsdamer Platz, vilka nu ska marknadsföras för en försäljning av Eastdil Secured LLC.

 

Enligt Bloomberg har en representant för SEB Asset Management i Frankfurt avböjt att kommentera försäljningen och en representant för Eastdil i London har inte svarat på en begäran om kommentar som skickats via e-post.

 

Potsdamer Platz, som idag domineras av lyxhotell och kontorstorn, blev totalt utbombade under andra världskriget. Efter att Berlinmuren revs 1989 och i samband med återföreningen av Öst- och Västtyskland, investerade Daimler AG och Sony mer än 1 miljard euro för att bygga ett stort komplex av futuristiska skyskrapor och biografer runt en plaza, som är nu ett av Berlins mest kända landmärken.

 

SEB: s ägarandel i komplexet Potsdamer Platz omfattar Mandala Hotel, en CinemaxX- biograf samt Arkaden köpcentrum, ett centrum, som ritats av Renzo Piano och Richard Rogers, och som omfattar 0,5 miljoner kvm.

 

År 2013, sålde SEB Immoinvest Hyatt Hotel vid Potsdamer Platz till Qatar’s Al Rayyan Tourism and Investment. I SEB:s försäljning ingår inte Sony Center plaza, med sina ikoniska parasollformade tak eller kontorstornet med Sonys tyska högkvarter, som såldes till South Korea’s National Pension Service år 2010.

 

SEB förvärvade komplexet Potsdamer Platz under 2008 för cirka 1,4 miljard euro. Fonden försökte sälja 50 procent av aktierna i SEB Immoinvest år 2011 på grund av de stora uttag som fondens större aktieägare då gjorde.

 

Sedan år 2011 har SEB kämpat med att minska vakansgraden om cirka 20 procent i Potsdamer Platz.

 

ImmoInvest är den största av flera tyska fonder som har tvingats till att upplösas efter att ha misslyckats att leverera investerarnas krav på inlösen.

 

Under 2014 sålde tyska fastighetsfonder tillgångar för totalt 3,3 miljarder euro.