12 maj 2024
torsdag, 09 april 2015 18:27

Henning Larsen ritar NORR i Östersund

Skrivet av 
alt

Henning Larsen vann tävlingen om en ny byggnad inom Jamtli Museum vid Museiplan i Östersund.

 

Av elva finalister valdes Henning Larsen Architects att utforma det nya NORR – National Museum i Östersund. Museet ska fungera som en förlängning av den befintliga Jamtli Museum (tidigare Jämtlands läns museum) i Östersund och som en ny avdelning inom Nationalmuseum. Den nya byggnaden kommer att innehålla en utställningshall, verkstäder, kontor och matsal. Visionen är att skapa en tydlig och flexibel utställningshall och att lägga till en nytt arkitektoniskt lager till Jamtli området.

 

– Den nya utställningen fungerar som en träskulptur med en lätt igenkännlig profil. Taket är unikt på grund av de djupa takfönster som filtrerar den mjuka nordiska dagsljuset direkt i utställningsrummen. Detta ger en mycket känslig ljus och titta mot himlen, säger Søren Øllgaard, partner på Henning Larsen Architects och designchef för projektet.

 

Den nya byggnaden relaterar respektfullt till de omgivande byggnaderna – både vad gäller omfattning och material. Den starka kopplingen till den befintliga Jamtli museet skapar en gemensam identitet som en levande och potent kultur. Projektet beräknas vara slutfört under 2018.

 

Utöver Søren Øllgaard består Henning Larsens team bakom NORR av Agnes Åkervik, Kristina Nygård, Chenqi Jia, Arminas Sadzevicius och Christian Schjøll.