13 maj 2024
torsdag, 09 april 2015 18:30

Wihlborgs och FOJAB utvecklar i Lund

Skrivet av 
alt

Wihlborgs har, tillsammans med FOJAB Arkitekter, vunnit markanvisningstävlingen för den första etappen av Science Village Scandinavia, SVS, i Lund.

 

alt

Den vinnande ikonbyggnaden i trä. Bild: Fojab

 

För att utveckla området mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV har Lunds Universitet, Lunds Stad och Region Skåne bildat exploateringsbolaget Science Village Scandinavia AB. I slutet av förra året utlystes en markanvisningstävling för den första etappen av Science Village och nu har förslag SPACE utsetts till vinnare. Bakom förslaget står Wihlborgs tillsammans med FOJAB Arkitekter.

 

I tävlingsuppgiften ingick att gestalta den första deletappen med bland annat ikonplats och ikonbyggnad, placerad i direkt anslutning till stadsdelens centrala torg och spårvagnshållplats. Byggnaden ska vara en mötesplats och inrymma hotell för forskare, restaurang och utställningar. I en separat byggnad placeras kontor och laboratorium.

 

– Vi på Wihlborgs är stolta över att vårt bidrag har vunnit och att vi får vara med och utveckla den nya stadsdelen mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Att vi dessutom varit med vid uppförandet av MAX IV-anläggningen, som vi hyr ut till Lunds Universitet från den 1 juni i år, gör också att vi tycker det är extra roligt att få fortsätta utvecklingen av området, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.