10 maj 2024
fredag, 10 april 2015 17:07

GE säljer sina fastigheter för 234 Mdr

Skrivet av 
alt

GE:s ordförande och koncernchef Jeff Immelt. 

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

General Electric har träffat avtal med de amerikanska riskkapitalbolagen Blackstone och Wells Fargo samt med några ännu icke kända köpare att sälja sina kvarvarande fastigheter för 26,5 miljarder dollar, cirka 234 Mdr kr.

 

Orsaken är att GE nära nog helt upphör med kapital- och fastighetsförvaltning för att uteslutande ägna sig åt sin industriella verksamhet. GE har även avsiktsförklaringar om fastighetsförsäljningar om 4 miljarder dollar, 35,3 Mdr kr, med skilda köpare, vilket innebär att transaktionen med Blackstone och Wells Fargo omfattar 22,5 miljarder dollar.

 

Försäljningen till Blackstone och Wells Fargo och övriga köpare omfattar alla fastighetskategorier som logistik, fabriker, köpcentrum, flerbostadshus och kontorsfastigheter, spridda över hela världen.

 

Blackstone har tidigare gjort en ännu större fastighetsaffär med GE. År 2007 förvärvade Blackstone av GE alla fastigheter i Equity Office Properties Trust för hela 39 miljarder dollar, 344 Mdr kr, en bra affär för GE eftersom året efter var det den finansiella kollapsen 2008.

 

GE, som mest är känt för lampor och vitvaror, har mycket aggressivt avvecklat sin finansiella verksamhet, inklusive låneverksamhet och aktieplaceringar, för att dels renodla sin stora industriella verksamhet, dels för att öka aktiekursen.

 

GE förväntar sig att under år 2018 kommer mer än 90 procent av koncernens omsättning att komma från dess industriella verksamhet, vilket är en ökning från 58 procent år 2014.

 

Det har varit stora förändringar i GE eftersom koncernens totala tillgångar minskade till 648,3 miljarder dollar, 5.701 Mdr kr, vilket var en minskning med 19 procent jämfört med toppen år 2007, enligt S&P Capital IQ. Men samtidigt när GE har avyttrat finansiella tillgångar som fastigheter och lån, har det inneburit att GE:s nettointäkter ökade under 2014 med 15,2 miljarder dollar, en ökning med 39,8 procent sedan 2009.

 

Efter att försäljningen offentligtgjorts, först av Wall Street Journal, steg aktien med 2,8 procent till 25,73 dollar.

 

GE säger att vinsten efter skatt för Q1 2015 kommer att bli cirka 16 miljarder dollar.

 

I en kommentar till affären säger GE:s ordförande och koncernchef Jeff Immelt:

– Det här är ett stort steg i vår strategi att GE kan stärka sina konkurrensfördelar. GE idag är ett ledande industri- och teknikföretag som är väl positionerat på tillväxtmarknader.

 

I affären med Blackstone och Wells Fargo har J.P. Morgan, Centerview Partners och Bank of America varit finansiella rådgivare. Kimberlite Advisors och Hogan Lovells har varit juridiska rådgivare.