10 maj 2024
måndag, 13 april 2015 15:09

Castellum och Heimstaden i affär om 2,4 Mdr kr

Skrivet av 
alt

Henrik Saxborn, vd Castellum, och Patrik Hall, vd Heimstaden, genomför en stor affär och avtalar om framtida samarbete i Östergötland.


Castellum och Heimstaden har genomfört en affär med ett underliggande fastighetsvärde om 2,4 Mdr kr. Affären omfattar totalt 27 fastigheter om cirka 186.700 kvm belägna i Norrköping, Linköping, Örebro och Solna. Fastigheterna ingick i det förvärv som Heimstaden genomförde vid årsskiftet av Henry Ståhls Fastigheter. I samband med överenskommelsen inleder Castellum och Heimstaden en gemensam satsning på stadsutveckling i Linköping och Norrköping.
    

Enligt Henrik Saxborn, vd för Castellum, och Patrik Hall, vd Heimstaden, kommer samarbetet främst att ske i samband med de möjligheter som uppstår att bygga blandstad (bostäder och kommersiella fastigheter) när den nya järnvägssträckningen Ostlänken byggs genom Norrköping och Linköping. Under de senaste åren har Castellum skaffat sig en hel del erfarenhet av att bygga blandstad tillsammans med andra fastighetsägare, nämligen under utvecklingen av stadsdelen Atollen i centrala Jönköping.

 

Som en del av fastighetsaffären köper Castellum via dotterbolaget Aspholmen fyra kontorsfastigheter i centrala Örebro för 343 Mkr. Fastigheterna omfattar 22.600 kvm och har en uthyrningsgrad om 92 procent. Samtidigt köper Castellums Stockholmsbaserade bolag Brostaden en kontors-/projektfastighet om 5.364 kvm i Solna till priset av 63 Mkr.

 

Men den största delen av affären utgörs av att Castellums dotterbolag Corallen förvärvar 50 procent av aktierna i den kommersiella delen av Henry Ståhl Fastigheter AB (HSAB) av Heimstaden. I denna affär ingår 13 fastigheter i Norrköping och 9 fastigheter i Linköping motsvarande ett totalt fastighetsvärde om 1,9 Mdr kr.
    

Inom 18 månader har Castellum option på att köpa resterande 50 procent av HSAB, medan Heimstaden har en motsvarande option att sälja resterande 50 procent efter utgången av Corallens optionstid. Köpeskillingen vid utnyttjande av optionen kommer att baseras på fastigheternas marknadsvärde.     

 

Fastighetsbeståndet i Norrköping, som har en uthyrningsgrad om 85 procent, består av tolv centralt belägna kontorsfastigheter och en välbelägen logistikfastighet om totalt cirka 107.300 kvm. I Linköping, där uthyrningsgraden är 90 procent, utgörs fastighetsportföljen av nio kontorsfastigheter om totalt 51.400 kvm, varav sex fastigheter är centralt belägna, två ligger i Mjärdevi-området och en vid Tornby-området.

 

– Affären innebär att vi utifrån vår strategi som långsiktig aktör, får möjlighet att växa i en region med goda framtidsmöjligheter. Vi förstärker vår position i Linköping och Örebro samtidigt som vi gör entré i en ny marknad – Norrköping, säger Henrik Saxborn.
Han fortsätter:
– Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Heimstaden, där vi med vår erfarenhet av kommersiella fastigheter och Heimstadens fokus på bostäder kompletterar varandra väl. Tillsammans kommer vi att utveckla en bra befintlig kommersiell fastighetsportfölj, samtidigt som möjlighet ges till nyproduktion av såväl kommersiella lokaler som bostäder.

 

Enligt Patrik Hall ger affären de absolut bästa möjligheterna för en fortsatt god utveckling av lokalfastigheter i Norrköping och Linköping, samtidigt som Heimstaden får fortsatt del i den regionala tillväxten inom Heimstadens prioriterade segment, centralt belägna bostadsfastigheter.

– Vi får således det bästa av två världar, där detta dessutom kombineras med det nu etablerade samarbetet kring stadsutveckling. Med de anställdas kompetens, kunskap och serviceanda kommer vi tillsammans med Castellum att ännu starkare bidra till regionens framtida utveckling, säger han.