10 maj 2024
måndag, 13 april 2015 17:47

White föreslår nytt Regeringskvarter i Oslo

Skrivet av 
alt

Whites förslag till nytt regeringkvarter i Oslo präglas av demokrati och öppenhet. Bild: White

 

White arkitekter har presenterat sitt förslag för återuppbyggnaden av Regeringskvartalet i Oslo – kvarteret där det norska regeringskansliet är placerat och som förstördes av en bilbomb 2011. White vill skapa en ny mötesplats i centrala Oslo som bygger på mer demokrati och mer öppenhet.

 

Igår öppnade utställningen i Oslo som visar hur Regeringskvartalet kan formas i framtiden. White samarbetar med Alliance Arkitekter och Sweco, och är ett av sex team som tagit fram förslag. De ska nu visas för allmänheten under fyra veckor.

 

Team Whites förslag till ett nytt regeringskvarter gör att avståndet från Youngstorget till Tingshuset att upplevas på ett nytt sätt. Mer demokrati och mer öppenhet är och kommer att vara viktigt för Norge i framtiden. Istället för att vara en barriär i staden blir regeringskvarteret en del av den, och Hospitalgatan blir en stadsgata med butiker, kaféer och gallerier.

 

Team White presenterar ett förslag med tät och kompakt bebyggelsestruktur, där Høyblokka fortfarande är den högsta byggnaden. Passagen genom Høyblokka blir en del av ett nätverk av olika stadsrum som många människor och anställda i regeringskvarteren får glädje och nytta av.